logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Jak vedení radnice pěkně v chládku sedělo

25.06.2012

Dnešní zasedání zastupitelstva, které začalo v deset hodin dopoledne, bylo skutečně letní. Slunce pálilo prosklenou střechou na hlavy většiny zastupitelů. Jediní, kdo seděli na protekčních, zastíněných místech pěkně v chládku, byli starosta, místostarosta a tajemník (že by trénink?). Na ně by si slunce posvítilo až odpoledne. A tak měli dvojí důvod k radosti. Dopoledne nebyli vystaveni ani sálajícímu slunci, ani dotazům pracujících občanů, jichž se obávají jak čert kříže, a tak opakovaně začínají zasedání ZM v dopoledních hodinách. Jak chytré!

Hladké schválení programu lehce zkomplikovala Zdravá Krupka. Předložila zastupitelstvu návrh, aby se přihlásilo, podobně jako zastupitelstva řady dalších města a obcí, k protikorupčním aktivitám o. s. Oživení. Šokovaný starosta se snažil vybruslit z prekérní situace tím, že začal přesouvat pozornost od boje proti korupci k samotnému občanskému sdružení Oživení, které mu evidentně nic neříkalo (přestože jsme na doporučení o. s. Oživení upozorňovali v souvislosti s transparentností radničních listů několikrát). A tak překvapivě rychle přispěchal na pomoc zatupitel Mgr. Liška, ředitel ZŠ Teplická a z této prekérní situace ho elegantně vysvobodil tím, že navrhl odmítnout tento návrh pro nedostatek informací. No, uvidíme, co spolu vymyslí na zastupitelstvu v září, tam už takhle snadno z horké lopaty projednání protikorupčních opatření utéct nepůjde.

Zastupitelstvo pak začalo vystoupením krupské koordinátorky vládní agentury pro začleňování tzv. „vyloučených“ - převážně problémových Romů. Má za sebou první úspěchy a na podzim představí komplex konkrétních kroků pro řešení této problematiky (připomínáme, že značný podíl na vzniku problémů v Krupce měl již před lety řízený návoz většiny problémových Romů do Krupky). Koordinátorce držíme upřímně palce a přejeme mnoho úspěchů, neboť nebude jistě lehké řešit tento problém s těmi, kteří k němu léta mlčeli (vedení radnice města Krupka a bytové družstvo OSBD). V programu se objeví jistě mnohé, časem možná i potřeba proškolení Romů v tom, aby nepodléhali hazardu a drogám a aby se nenechali uplácet u voleb. Uvidíme, jak pak budou páni radní s prací agentury spokojeni.

Pikantním bodem byla diskuze nad zadáváním většiny městských stavebních zakázek chabařovické (jinak, jak je obecně známo, i páně Matoušově) firmě JAPIS. Vysvětlení podal za p. Matouše místostarosta p. Dubský. Podle něj se krupské stavební firmy opakovaně odmítají účastnit výběrových řízení na zakázky města, přestože je i on osobně oslovuje. A tak to za ně musí dělat „cizí“ JAPIS. Výjimkou je Sport Krupka. Ale ten, když už zakázku vyhraje, zjistí, že na ni nemá techniku, a tak se musí s prosíkem obrátit na jiné firmy. A asi jen náhodou zas a jen na JAPIS. Žádná záhada, jen další důkaz o manipulování zakázek města v neprospěch města a jeho nezaměstnaných občanů.

Zcela nepochopitelný až nepatřičný se zdál p. Matoušovi zájem zastupitelů ZK o informace týkající se stavu připravy územního plánu. "Vše jde podle plánu, tak co staráte?" Taková byla jeho odpověď.

Na přetřes přišel i záhadný dodatek ke smlouvě (o její existenci p. Matouš ještě nedávno neměl povědomí) o příjmu města za souhlas se stavbou větrných elektráren poblíž Komáří Vížky. Dodatek neprošel z důvodu řady pro město nevýhodných ustanovení, ale z pochybností starosty o tom, zda mohou být elektrárny výdělečné. Náhle však z p. Matouše vypadlo, že se to netýká už stojících větrných elektráren. Ty jsou prý soukromým projektem, a ačkoli dostaly od radnice povolení a byly stavebním úřadem zkolaudovány (na místě potvrdila vedoucí Stavebního úřadu), neplynou a nepoplynou z nich městu žádné peníze. To, že on sám pro tyto elektrárny horečně prosazoval změnu územního plánu, právě výměnou za platbu pro město, rezolutně popřel. Co dodat?

Ve stejném duchu se nesla i kritika viditelně odfláklé „revitalizace“ (obnovy) Parku Herty Lindnerové. Pan Matouš opět za podpory místostarosty zoufale kličkoval před fakty dokazujícími špatnou práci realizační firmy. Až směšné bylo, když z kritiky unikal napadáním zastupitelů, že i jejich zahrady jsou zanedbané, tak jak mohou kritizovat park.

Prostě, laik zírá a odborník kroutí hlavou. To platí i o návrhu práce kontrolního výboru zastupitelstva města. Najdete v něm samé všeobecné kontroly, které se širokým obloukem vyhýbají zásadním problémům města, jakými jsou veřejné zakázky a nakládání s financemi a majetkem města. Výbor vede zastupitelka vzešlá z komunistické kandidátky. Tak se zdá, že s p. Matoušem s jeho osvědčenými hochy tvoří opravdu skvěle fungující tým. Na vedení města bylo vidět, jak se jim to společné sedění v chládku městské zasedačky očividně líbí. No, budou-li dál pokračovat ve správě města podle not p. Matouše, tak se jim ten společný trénink z městské zasedačky bude brzy hodit i jinde.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.