logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Zářijová RADNICE - o problému s novou vyhláškou ani slovo!

11.09.2012

Velký poprask způsobila OZV 3/2012 - Obecně závazná vyhláška o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a estetického vzhledu města, pro niž zvedla na červnovém ZM ruku většina zastupitelů, kromě Zdravé Krupky.

Místostarosta Dubský (kandidát na senátora) se na ZM jasně a bez okolků vyjádřil, že je vyhláška připravená „v podstatě kvůli Maršovskému sídlišti“, kde si někteří občané stěžují na hluk, který způsobují jiní obyvatelé sídliště sedící venku před domy a bavící se. Že jde o účelovou vyhlášku navrženou a přijatou hlavně pro Maršovské sídliště se později vyjádřil jinému občanovi Krupky i tajemník Růžička a stejně reagoval mailem na dotaz jiného občana sám starosta Matouš. Veřejně ale všichni unisono tvrdí, že vyhláška nemá žádné takové diskriminační pozadí. Zvláštní. Již na červnovém ZM jsme upozorňovali na to, že je třeba nejdříve vyhradit těmto lidem nějaké náhradní místo, kde by mohli sedět a bavit se, aniž by to rušilo ostatní obyvatele sídliště. Náš návrh nepadl na úrodnou půdu.

V červencovém vydání měsíčníku RADNICE se ovšem o nově přijaté vyhlášce neobjevilo ani slovo. Přesto se informace o ní dostala mezi lidi a způsobila radním dost nepříjemné chvíle. Tak se např. na krupském sídlišti Hamry nemohli obyvatelé jednoho domu smířit s odstraněním lavičky, která léta stála před jejich domem. Operativně zaběhli na úřad za známým soudruhem Dubským a doslovně na počkání si vydupali udělení výjimky a lavičku mohli opět vrátit před dům. Vida, dost dobrý návod, jak by měli postupovat i další nespokojení.

Na Maršovském sídlišti se k problému postavili obyvatelé razantněji. Ohlásili na městský úřad pochod, kterým chtěli demonstrovat svůj negativní postoj vůči této vyhlášce. Horko srpnových dnů tak bylo pro radní umocněno ještě i horkem z nebezpečí připravovaného pochodu. Nejdříve se tiskový mluvčí M. Křivohlavý a radní pro sport a kulturu K. Rouček snažili mimo půdu radnice „domluvit“ ohlašovateli pochodu, aby ho raději zrušil. O pár dní později pak na radnici ustoupil romský aktivista pan J. Miker od pochodu za pouhý příslib toho, že radnice vrátí na Maršovské sídliště lavičky a pro děti vybuduje hřiště (1). Podepsali s ním dohodu - takový nicotný cár papíru, který neměli dodnes odvahu zveřejnit. Přestože se problematice věnovala mnohá média, RADNICE mlčela. 

Ani v zářijové RADNICI se nikdo z radních k problému nevyjádřil. Ticho po pěšině, jakoby ani k ničemu nedošlo. Výsměchem obyvatelům inkriminovaného sídliště a zejména pak samotnému romskému aktivistovi je vyjádření předsedy komise pro rozvoj města Šandy, který uvádí, že na sídliště vrátí slovy DVĚ lavičky: "Takže jedna lavička bude kousek nad budovou Policie ČR vlevo, hned vedle chodníku, a druhá na ulici K Háječku, tak asi na půl cesty do sídliště." Dětské hřiště bude zahrnuto do rozpočtu na rok 2013, tedy jestli s tím bude souhlasit většina zastupitelů.

Takto se vedení radnice staví k problémům, které si samo navařilo. Přitom na ZM starosta Matouš říkal cosi v duchu, „….nechme tuto vyhlášku chvíli žít, uvidíme, jak bude přijata, není problém ji stáhnout či provést změny na základě připomínek.“ Tak jsme zvědavi, co s tím udělá. DSSS se chlubí, že vyhláška vznikla z její iniciativy, což může být docela možné, ale starosta toto prohlášení veřejně odmítá. Zda nakonec šlo o nějaký obchod mezi DSSS a starostou, se časem jistě všichni dozvíme.

(1) Jen tak mimochodem. Pokud jde o dětská hřiště, tak na děti radnice kašle na všech krupských sídlištích. Taková míra arogance i vůči malým dětem se hned tak někde nevidí

(Opravili jsme chybu uvedenou v označení posledního čísla měsíčníku RADNICE. Děkujeme za pochopení.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.