logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Přijďte v pondělí 17. 9. na radnici zhlédnout antickou tragédii

12.09.2012

Pozor, začíná se v už v devět ráno! Vstup zdarma. Smích i slzy zaručeny, jen krev snad nepoteče.

K téměř patologickému strachu starosty Matouše a celé radnice z přítomnosti občanů na zastupitelstvu se nemá cenu opakovaně vracet. Přesto je to ale právě strach, kvůli němuž byl na poslední chvíli změněn naplánovaný termín a ZM začíná opět od 9.00 hodin ráno. Ze stejného důvodu obsahuje i sama pozvánka na ZM nic neříkající a občany nelákající program. Oficiální podklady pro zastupitele jsou ale již jiné kafe. Demokracie v nich opět dostává pěkně po komunisticku přes držku a pokladna města se třese hrůzou. Starosta se svými nohsledy se třesou také. Ale ze zcela jiného důvodu - dychtí po tom, co jim toto zastupitelstvo zase hodí.

Už v úvodu zaujmou materiály tím, že v nich, stejně jako v programu zastupitelstva, chybí zpráva o práci rady města za červenec, srpen a polovinu září. Posměšně plácnout, že tedy asi nic nedělala, je hodně mimo. Naopak. Na radnici se makalo, až se z oken kouřilo. Ale na věcech, jimiž se nelze moc chlubit. Pak se divte, že ta zpráva o činnosti rady města chybí.

Radní si totiž za podivných okolností vybírali své podřízené do vedení městských škol, školek a městské kultury. Výsledky se opět tají. A je proč. Potvrzuje to jak aféra při výběru jedné z ředitelek MŠ, propíraná celostátními médii, tak i „ohromující kulturní úroveň“ Mariánských poutních slavností pod taktovkou nového ředitele kulturního zařízení města Krupky (kino a DK Olympie), sloučené tvrdou prací zpocených radních. Radní se zapotí ještě při výběru nového právníka města. Ten starý už nestačil na čím dál, tím zapeklitější případy, které čím dál víc produkují krupští radní při své „obětavé práci ve prospěch občanů města“.

Celostátní média zaujala i hořká komedie okolo vyhlášky, špatně skrývající útok radnice na romskou komunitu. Romové byli před lety za tichého souhlasu (doufejme, že ne za podpory) radnice do Krupky sestěhováni z celých Čech za účelem „dojení“ jejích sociálních dávek a uplácení u voleb (v čí asi prospěch?). Teď zneužívá problémů okolo některých z nich radnice k získávání si hlasů oprávněně vyděšených občanů. I hlasů tichých, či echt rasistů v zastupitelstvu. Ty se pak dají vykšeftovat za souhlas s lecčíms pro město nepěkným, co starosta Matouš do zastupitelstva přinese.

Dál radní v potu tváře připravovali podhodnocené prodeje majetku města. Výsledkem jejich dřiny je jméno neznámého občana z Teplic, který má o domy města zájem. Samozřejmě za cca poloviční tržní cenu. Jakpak se asi o prodeji dozvěděl, s čí pomocí navrhl cenu a komu z Krupky je pak za paklík tisícovek do kapsy obratem za stejnou cenu prodá? O tyhle nepěkné dotazy si krupská radnice svým stylem práce říká sama. Že by se daly v těchto domech  zřídit třeba byty pro mladé potřebné rodiny, nebo pro lidi v sociální nouzi, to radní nezajímá. Nehodilo by jim to tolik jako podhodnocený prodej a navíc bez práce.

Tím však prodej majetku nekončí. V programu sice ani slovo, ale v materiálech předložených starostou se skví bomba. Jde o nabídku na odkup kotelen města spravovaných Energií Krupka – firmou, kterou vlastní z 50 % město, a to i s tímto podílem města. Tento prodej sice na programu zatím není, ale tato drobnost je již zajisté domluvena. Tím se město fakticky zbaví firmy, kterou založilo pro garanci nízkých cen tepla pro alespoň část občanů města. Starosta Matouš navrhuje zbavit se městských zdrojů tepla v době, kdy se o ně, pro jejich ziskovost, firmy perou jako vzteklí psi. Že je prodejní cena pro město podezřele nevýhodná, už není třeba zdůrazňovat. To už je u p. Matouše samozřejmost. Opět lze směle předjímat, že jeho provize (v hospodě by řekli úplatek), odpovídá polovině navržené kupní ceny, která činí 4 153 233,-Kč bez DPH.

A nelze nepřipomenout ještě jednu věc, pro p. Matouše velmi podstatnou. Okolo Energie Krupka, kam si p. Matouš do funkce jednatele nasadil svoji figurku - bývalého starostu J. Nováka, už jednou kroužila protikorupční policie. Hlavně kolem nepochopitelných bankovních převodů od významného subdodavatele na soukromý účet p. Matouše. Tomu se díky probuzení policie v korupčních záležitostech asi dobře nespí. Stejně jako radnímu p. L. Kváčovi, který byl, či ještě je u tohoto subdodavatele zaměstnán (asi jen čirou náhodou). Prodej Energie Krupka by tuto jejich Pandořinu skříňku na věky uzavřel. Oba pak konečně budou moci sladce usínat. A aby ne, na tak pěkně vyfutrovaných matracích. Jen ten zatracený Sport Krupka je ještě tlačí. Ale i ten se také časem podaří, opět pod cenou, střelit.

Zkrátka to bude opět zajímavé zastupitelstvo. Občané by měli obětovat svůj čas a přijít se podívat. Jako vždy bude ze všeho nejvíc připomínat antickou tragédii o vítězství vládnoucího zla s pomocí jinak slušných lidí, kteří odhazují svůj stud, morálku a sebeúctu v touze zalíbit se vrchnosti a taky si něco na městském urvat. A aby to mělo šťávu, i několik vzpurných hrdinů se najde. Svedou se zlem na první pohled marný boj. Ale jen oni budou vítězi. Protože jako jediní se při pohledu do antického zrcadla pravdy nezmění v hydry, na cucky trhající a požírající své město.

Na shledanou na pondělním zastupitelstvu města!


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.