logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Ženský prvek v zastupitelstvu Krupky většinou jaksi nefunguje

19.02.2013

Nedostatek žen v politice je aktuální společenské téma. Krupské zastupitelstvo je na tom lépe, než je celospolečenský průměr. Z 21 členného zastupitelstva jsou 4 ženy, což je téměř 20 %. Volání po větším zastoupení žen je dáno tím, že účast žen prý otesává hrubé a útočné mužské mravy a přináší do politiky méně agrese a lumpáren, ale více vcítění se do problému druhých a podporu sociálně a společensky slabších.

Toto však v krupském zastupitelstvu nějak nefunguje. Vidět to bylo i na posledním zastupitelstvu konaném 18. února. Onen ženský princip přinášela jen p. Bačová ze Zdravé Krupky. Razantně, přesto korektně trvala na rozkrytí rozpočtu s cílem zabránit únikům majetku a financí města, které pak budou chybět právě v sociální, kulturní a vzdělávací oblasti. Jako jediná poděkovala přítomné konzultantce z Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR za její práci (zpracování Strategického plánu sociálního začleňování v Krupce), v níž se v Krupce snaží rozhýbat skutečné a nikoli jen předstírané řešení romské problematiky, cílené hlavně na výchovu a vzdělávání dětí. Zastala se odstupující členky finančního výboru, která z něho byla doslova vykousána kumpány starosty Matouše, jimž zásadně vadil její zájem o rozkrytí skutečností spojených s financováním chodu města.

Tím si paní Bačová vysloužila agresivní útok tajemníka úřadu města Růžičky, který nemohl vydýchat její konstatování, že lže (tj. neříká pravdu), když se snaží zabránit vydání dokumentů o podezřelých zakázkách požadovaných zastupiteli Zdravé Krupky již skoro rok a půl. Tajemník tvrdí, že si je všechny odvezla policie. K doložení svého tvrzení povolal ke svému stolu členy návrhové komise včetně paní Sieberové, aby jen jim ukázal jakési listiny potvrzující, že prý si policie některé dokumenty o zakázkách radnice někdy převzala a pak je vrátila. Paní Bačové nebylo umožněno do těchto dokumentů nahlédnout. A tak tajemník souběžně požadoval zaplacení velké částky za nahlédnutí do dokumentů podle něj uložených v archivu města (tedy ne u policie) a zároveň tvrdil, že je má policie. Jasně tím dokázal, že hraje jednu ze svých dalších her, kdy místo přiznání nesrovnalostí v úřadu, který řídí, obviňuje z pomluv ty, kteří chtějí řádně plnit svůj poslanecký mandát a rozkrývat nešvary a lumpárny na radnici.

Smutné je, že se této komedie, kromě starosty Matouše, který mocným hlasem výhružně vyzýval p. Bačovou k nesmyslné omluvě, aktivně zúčastnila paní Sieberová (KSČM). Konala tak navíc v rámci funkce předsedkyně kontrolního výboru, jíž byla pověřena na základě obchodu s funkcemi mezi komunisty a starostou Matoušem. V kontrolním výboru vzorně plní zadaný úkol, jímž je blokovat kontrolu hlavně vůči akcím starosty Matouše, často očividně poškozujících město. Nerozhodilo ji ani to, že řadu akcí radnice kontroluje policie. Není se co divit, jak každý ví, její aktivita by vedla k ohrožení místa místostarosty Dubského (KSČM), opět vykšeftovaného s p. Matoušem. A tak tu máme ženu až po uši zapletenou do hrátek starosty, které město stály už téměř půlmiliardy korun. U ní tak vzývaný ženský princip slušné a empatické političky prostě nefunguje.

Dalším, kdo v zastupitelstvu zastupuje ženy, je p. Sahulová z dvoučlenného týmu ČSSD. Ta ve volbách zázračně přeskočila čelní kandidáty ČSSD. Soud upřesnil, že se tak stalo díky tomu, že ve druhém, i proto zrušeném kole voleb, jí do zastupitelstva pomohly hlasy získané podvodným křížkováním jejího jména jednou rukou a jednou tužkou. Třetí, podle soudu platné kolo voleb, dopadlo počtem hlasů úplně stejně. Křížkování pro p. Sahulovou již zajistilo více rukou s více tužkami. Inu, ti kteří p. Sahulovou potřebovali, si poučení soudu, jak legálně fixlovat volby, vzali k srdci. Stejně elegantním způsobem skočil do současného zastupitelstva i bývalý starosta p. Novák. Asi jen shodou náhod to byli oni jediní, kteří mezi sociálními demokraty před volbami propagovali spolupráci s p. Matoušem.

Toto zastupitelstvo bylo pro p. Sahulovou významné tím, že na něm poprvé veřejně promluvila. A to v hysterické rekci na dotaz p. Malečka, zda je pravda, že radní Rouček a Matouš vstoupili do ČSSD, a kde a jak získali pánové Saifert a Matouš své tituly Mgr., které uvádějí na oficiálních dokumentech města. „Co je vám potom!!!“ zaječela ve snaze chránit své chlebodárce p. Sahulová a přidala, že ona svůj diplom klidně ukáže. Tím jaksi po „freudovsku“ přiznala, že na těch drbech o tom, že to obojí jaksi není košér, něco bude. Její první vystoupení bylo sice krátké, ale holt každý začátek je těžký. Bohužel ani ona svou „aktivitou“ v zastupitelstvu ženský prvek do jednání zastupitelstva nepřináší.

Další ženou v zastupitelstvu je paní Holešinská, reprezentující DSSS. I ona svou politickou kariéru zahájila mistrovským veletočem, když se pro ni z nenáviděného p. Matouše přes noc stal její favorit, kterého dokonce zvolila starostou. Už už to vypadalo, že dokonce zamíří i do rady města, jak v médiích naznačoval p. Dubský. Na tu slávu do Krupky přijel dokonce i dělnický předseda Vandas. Ale žádná sláva se nekonala. To jí však nebránilo v tom, aby dál podporovala většinu toho, co starosta Matouš často ke škodě města do zastupitelstva přinesl. Důvod se brzy ukázal. Za velké radosti „dělníků“ byla schválena vyhláška znemožňující ve vybraných částech města vysedávání občanů na lavičkách – samozřejmě hlavně na horním maršovském sídlišti, kde p. Holešínská bydlí. Pročpak tu vyhlášku starosta Matouš do zastupitelstva asi přinesl? Sám tvrdí, že jen kvůli Romům to nebylo. Že by si tím kupoval DSSS?

Paní Holešinská má poněkud hysterický vztah k Romům. Ale není se jí co divit, negativní důsledky spolužití s nimi má denně na talíři. Tím podivnější je její obdiv k samotné osobě starosty Matouše, jemuž současný neúnosný stav v bydlišti paní zastupitelky evidentně vyhovuje (nejvíc při volbách) a má na něm jako představitel radnice s kontakty na lidi stojícími za dojením sociálních dávek Romů svůj značný podíl. Čím si to vysvětlit? Až najednou BUM!- Paní Holešinská byla zvolena členkou finančního výboru, kde střídá pro starostu Matouše nebezpečně odborně zdatnou p. Holíkovou. Ale úplatek za loajalitu to prý není. Vždyť je za to jen hloupých cca 25 000 ročně. No, uvidíme, jak bude paní Holešinská do Matoušovy tajemné správy města ve finančním výboru odhodlaně a kvalifikovaně řezat.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.