logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Zuřící býci na krupské radnici – aneb „a pak že dělat zastupitele je nuda“

20.02.2013

"Býčí fejeton" (Sranda musí bejt, i kdyby další výhrůžky padaly.)

Už od října 2011 marně žádají zastupitelé Zdravé Krupky (dále ZK) krupskou radnici o vydání dokumentů o zakázkách města, které v době rozpočtového provizoria r. 2011 v rozsahu téměř 10 milionů Kč bez jakékoliv kontroly realizoval p. Matouš. Dále jde o dvě zakázky z roku 2012, u kterých se v průběhu realizace měnil rozsah i dodavatel zakázky (park H. Lindnerové a chodníky realizované v soutěži nevybranou firmou JAPIS). 

Z původní žádosti podle bezzubého zákona o obcích, který nemá za své porušení žádné sankce, a proto je radnici k smíchu, přešli zastupitelé ZK k zákonu o přístupu k informacím, který už sankce má. A tak začalo přituhovat. Známý legislativní eskamotér tajemník úřadu p. Růžička (proslavený tím, jak před kamerou ČT marně hledal paragraf, podle kterého chtěl natáčení zastupitelstva kamerou zakázat), jak z klobouku tahal nejrůznější finty, kterými chtěl vydání dokumentů znemožnit. 

Tím on i celá radnice čím dál víc potvrzovali, že v dokumentech požadovaných zastupiteli ZK budou pro vedení radnice velmi nepříjemná fakta, která se za žádnou cenu nesmějí dostat ven. Gradující nervozita rozhodila i paragrafového mága tajemníka Růžičku a tak prošvihl termín odpovědi na další výzvu zastupitelů ZK. V tomto případě je zákon nekompromisní – radnice musí dokumenty vydat a navíc bez nároku na poplatek za jejich vyhledání. Termín vydání vyprší v těchto dnech.

V zoufalé snaze odradit zastupitele ZK od požadavku vydání dokumentů zaútočil tajemník p. Růžička na zastupitelstvu konaném 18. února drsně na zastupitelku ZK. Za mohutné podpory starosty p. Matouše ji obvinil z pomluvy a hrozil trestním oznámením. Oba evidentně jen těžce zvládali své agresivní emoce, při zemi je držela jen běžící videokamera. Ta se stala roznětkou agresivní násilné exploze i o dva dny později, když přišli zastupitelé ZK na úřad a u tajemníka p. Růžičky se dožadovali vydání dokumentů. Samozřejmě s kamerou v ruce. Tajemník zaskočen citací paragrafů, které potvrzují možnost natáčet úřední jednání kamerou, jen těžce hledal slova, kterými by vysvětlil své odmítání vydání dokumentů. O pomoc požádal starostovu sekretářku. Ta, když pochopila, do jakých potíží se tajemník dostal, se slovy, že nechce být natáčena, vyběhla na chodbu.

Trvalo jen chviličku a ukázal se pravý důvod jejího úprku. Do sekretariátu se jak do koridy vřítili dva býci - starosta Matouš a jeho ochranka v osobě radního Roučka. A kamera, byť v té době již vypnutá, na býky zapůsobila jak pověstný rudý hadr. Zvlášť když nebyli přítomní žádní svědci! Jeden z býků zbaběle zezadu srazil zastupitele bránícího mu v cestě ke kameře a se vzteklým řevem se vrhl po přístroji. Ten statečná zastupitelka chránila svým tělem a ostrými slovy, což zuřícího býka zastavilo. A tak jen s výhružnými gesty agresivně žádal vydání přístroje s tím, že ho zničí vyhozením z okna. Druhý býk v předtuše pěkného průseru rychle vychladl a zuřícího parťáka od zastupitelky bránící kameru, svým mocným tělem odtlačil. Ten se pak vrhl, ale už jen slovně, na zastupitele a zasypal ho drsnými výhružkami, v kterých hrozil devastujícím fyzickým násilím. A tak si vykřičel svůj strach z efektivní činnosti opozičních zastupitelů. Ta býkovi způsobila řadu nesnází a připravila ho o část mastných zisků, tekoucích mu z radnice.

Zastupitelé ZK fyzické i slovní ataky býků ustáli a bez ztráty kytičky i chrupu „jednání“ opustili s pokladem, kvůli kterému přišli. Kamerou zaznamenaného blekotajícího tajemníka p. Růžičku, jak přes znění zákona a nařízení nadřízeného úřadu odmítá vydat požadované dokumenty. Co se záznamem udělají, vědí opoziční zastupitelé i díky konzultacím se špičkovými právníky. Co je ale už teď jasné, je to, že v těch dokumentech jsou fakta, jejichž blížící se zveřejnění již teď zbavuje rozumu mocné potentáty z krupské radnice. Co jiného by měnilo jejich sebevědomé figury ve zvířata strachem šílící a kopající kolem sebe v hrůze z blížícího se konce.

Pavel Maleček, opoziční zastupitel


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.