logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Starostovy falešné sliby nad rozpočtem města

16.03.2013

I poslední březnové číslo měsíčníku RADNICE se jako vždy vyhýbá širokým obloukem popisu toho, o čem a jak se na radnici rozhoduje. Toho, kdo ví, jak se na radnici nakládá s městem, jeho majetkem a financemi, to vůbec nepřekvapuje. Oni se totiž páni radní nemají čím chlubit. A tak téměř jedinou informací o práci radnice je pouhý odstaveček ve starostově monologu, v němž se vyjadřuje k rozpočtu. Kdo viděl strohý a nic neříkající rozpočet, ten se nestačí divit číslům, které starosta uvádí. Nic takového totiž ve schváleném rozpočtu není.

NÁVRH ROZPOČTU MĚSTA NA ROK 2013  a  SCHVÁLENÝ ROZPOČET MĚSTA NA ROK 2013 (Výpis z usnesení 9. ZM bod č. 14) obojí viz úřední deska města.

Starosta uvádí: „...Na dopravu proto připadlo 24 mil. Kč, vzdělávací a školské služby spolykají přes 19 mil. Kč a tělovýchovná i zájmová činnost obdrží přes 16,6 mil. Kč. Pro bezpečnost a veřejný pořádek se rozpočtem garantuje přes 15,5 mil. Kč.“ Tato krásná čísla, která mohou naplnit neinformovaného občana nadšením, však v žádné z kapitol rozpočtu, který byl schválen, vůbec nenajdete. Jsou  uvedena pouze v doprovodné, neschválené a tím nezávazné rozpočtové skladbě. Vůbec není rozepsáno jejich skutečné rozdělení na konkrétní akce a na dotace pro občanské spolky. To jen starosta v rámci své vlastní propagace uvádí líbivá čísla, aniž by upřesnil, že schválený rozpočet vypadá hodně jinak. Nic ho nenutí, aby tato čísla kontroloval nebo je dokonce skutečně dodržoval. Potvrzuje tím pouze to, že schválení „nepochopitelně“ strohé podoby rozpočtu má jeden jediný cíl - umožnit radě města, tj. starostovi Matoušovi, nekontrolovaně utrácet finance města a manipulovat s majetkem města.

Touto propagandou vyvrací starosta sám vlastní informace o složité a dlouhodobé přípravě rozpočtu, komplikované ( jak straší) pokračující ekonomickou recesí a finanční krizí, přípravou, která předcházela těmto číslům. Už se ale nezmiňuje o tom, že nová pravidla dělení daňových výnosů státu zvýší příjmy města ze státního rozpočtu o cca 10 milionů korun. Starosta Matouš se samozřejmě nechlubí tím, že rada města, kterou už téměř 15 let mocensky ovládaná, připravila „nepochopitelně chybnými“ rozhodnutími při předražování zakázek města a podhodnocených prodejích jeho majetku Krupku o téměř půl miliardy korun. Nemluví o tom, že JEHO rada města je ve srovnání s přibližně stejně velkými městy neúspěšná při získávání státních a evropských dotací a že tím připravila Krupku o další stamiliony korun.

Nemluví o tom, že město kvůli 4milionovému výnosu z poplatku z neregulovaného (díky zájmům některých členů rady města) hazardu musí téměř 14 miliony Kč udržovat malou armádu městské policie, která řeší hlavně prohřešky vzniklé v souvislosti s obstaráváním si prostředků na hazard a drogy. Drogy provázejí hazard nerozlučně stejně jako lichva a tím vynucená kriminalita. Samozřejmě nemluví o tom, že jím uváděné miliony mířící do sportu a zájmové činnosti v převážné míře spolkne provoz městského stadionu a tedy fotbalový oddíl TJ Krupka. Že se tam s financemi města dějí nepěkné věci a část uvedených milionů mizí kdovíkam, dokazuje sám starosta Matouš a JEHO lidé tím, jak až hystericky odmítají audity a kontroly zejména v TJ Krupka, jejímž šéfem je radní K. Rouček, a Sportu Krupka, který řídí zastupitel Z. Saifert, oba jeho nejbližší parťáci. Tajemným Sportem Krupka proteče i většina z 24 milionů korun, údajně určených na dopravu.

Chod města však bude bezesporu v základním rozsahu zajištěn. Starosta Matouš totiž vůbec nepotřebuje, aby se mu kvůli nedostatku financí začali bouřit členové občanských spolků, rodiče dětí a učitelé krupských škol, úředníci nebo občané ničící si nohy i auta na neudržovaných komunikacích. Mlčící občané (ať už uplacení nebo zastrašovaní) jsou pro starostu Matouše zárukou toho, že až na zastupitele Zdravé Krupky se mu nikdo nebude šťourat v tom, co vyvádí s financemi a majetkem města. Obecné občanské brblání na to, že jsou občané a jejich město radnicí, slovy občanů oblbováni a okrádáni, ho neohrozí. Ale ta léta ztraceného rozvoje města a ty stamiliony zmizelé z pokladny města kdovíkam a kdovíkomu, už nikdo nevrátí.

Nejsmutnější je, že si občané, kteří jen doma či v hospodě brblají, nechtějí připustit fakt, že svým bojácným veřejným mlčením k tomu, co jim na radnici vadí, vlastně okrádají sami sebe. Jejich strach lze částečně pochopit. Dovoluje-li si starosta verbálně i fyzicky napadnout v úřední den na půdě úřadu města opoziční zastupitele, co si asi dovolí vůči běžným občanům Krupky. Avšak z ohnutých zad těchto občanů a z jejich strachu žije mocensky i finančně sílící drak Matouš. Obávaný drak, z něhož by se stala díky nebojácné občanské veřejné kritice jeho lumpáren na radnici jen pouhá ještěrka, které by se sebevědomě žijící, neshrbení a tím svobodní občané města Krupky jen vysmáli.

Nezapomínejme! Ostatní si k nám dovolí jen tolik, kolik jim dovolíme my sami.
Zastupitelé za Zdravou Krupku jsou připraveni ještě více přitvrdit. Město Krupka není soukromou firmou jednoho samozvaného starosty.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.