logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Úspěch Zdravé Krupky - již zanedlouho nahlédne do požadovaných dokumentů

03.04.2013

Po roce a půl konečně uvolní krupská radnice Zdravé Krupce požadované informace, které z nejasných důvodů tajila a odmítala zpřístupnit.

Pod tlakem hrozících sankcí muselo vedení radnice přistoupit na souhlas s poskytnutím informací, které zastupitelé Zdravé Krupky (dál ZK) již rok a půl požadují zcela v souladu se zákony (nejdříve zákonem o obcích - §82, ovšem marně, následně zákonem 106 o právu na informace - účinně.)

Nutno připomenout, že jde především o dokumenty týkající se realizace zakázek z období rozpočtového provizoria v r. 2011 jako vybudování retenční nádrže, zřízení nové střechy horní stanice lanové dráhy a vybudování chodníků na konci Unčína, ale i o některé novější záležitosti jako je klíč k přidělování dotací občanským spolkům a sdružením či materiály spojené s projektem tolik veřejností kritizované Revitalizace parku H. Lindnerové.

Poprvé byla žádost podána již v listopadu roku 2011. Od té doby radnice předvedla a vyzkoušela všechno možné, jen aby zveřejnění požadovaných informací zabránila. Vše začalo arogantním mlčením, pak výmluvami na údajné šetření policie a dost podivným a marným kličkováním mezi paragrafy, pokusem zpoplatnit v souladu s infozákonem požadované informace nehorázně vysoce nadhodnocenou částkou (dle zákona o obcích mají zastupitelé právo na poskytnutí informací bezplatně do 30 dnů od podání žádosti), opakovaně neúspěšně podávaným podnětům proti rozhodnutí krajského úřadu, ale také vyhrožováním trestním oznámením a zničením soukromého majetku - kamery, jejíž pomocí zastupitelé zaznamenali úřední jednání s tajemníkem Ing. F. Růžičkou, což neskutečně rozlítilo starostu Ing. Z. Matouše, který má jistě největší zájem na utajování těchto informací.

Po opakovaných výzvách Krajského úřadu Ústeckého kraje jako nadřízeného orgánu, proti jehož rozhodnutím se radnice jménem tajemníka opakovaně marně odvolávala, zastihl v pondělí 25. března zastupitele ZK dopis, v němž jsou tajemníkem vyzýváni, aby se dostavili na úřad k nahlédnutí do požadovaných dokumentů. Termín byl stanoven již na středu 27. 3. v 9.00 h dopoledne, tedy ani ne 48 hodin po vyzvednutí dopisu a samozřejmě v pracovní době zastupitelů. Mohlo by se zdát, že jde ze strany radnice o další pokus obstrukce, ale po osobním jednání s tajemníkem dne 27. 3. odpoledne se tento vyjádřil, že je možné se dohodnout na jiných termínech, ale že to nebude jednoduché. 

Je otázkou, jak dlouho budou platit tajemníkova slova a zda se opět neuchýlí k výhybnému manévru, jen aby radnice ani nadále nemusela dokumenty k nahlédnutí zpřístupnit. Zastupitelé za ZK chtějí věřit, že jim nebudou kladeny další překážky, jen aby se vše i nadále co nejvíce komplikovalo, a že nebudou muset uplatnit proti radnici další právní kroky.

Dnes dne 3. 4. 2013 doručila ZK na podatelnu MěÚ návrh 20 termínů na předložení požadovaných dokumentů s tím, že předpokládá, že alespoň u 4 z nich dojde ke shodě. Věří, že nebude proces předávání trapně protahován, aby tím zatížil především úřední osobu, pověřenou předáváním dokumentů k nahlédnutí.

Bohužel i nadále zůstává otázka, co se s těmi dokumenty za ten rok a půl utajování asi stalo? Budou listiny předložené zastupitelům ZK skutečně původní originály. Pravomoc porovnat si městem předložené dokumenty se souvisejícími dokumenty realizačních firem zastupitelé ZK nemají. To může učinit pouze policie. Důvodem toho, aby se tím zabývala, budou případné nesrovnalosti, pokud dojde nahlédnutím do požadovaných dokumentů k jejich zjištění.

O dalším vývoji budete informováni.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.