logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Kdo víc škodí firmě JAPIS – Maleček nebo Matouš?

11.04.2013

Tuto středu 10. dubna jsme se i s kolegyní coby zastupitelé města vypravili podívat, jak pokračuje výstavba nového chodníku mezi školou na Hamrech a místním pečovatelským domem.

Podél silnice ve Hřbitovní ulici, která už dávno není poklidnou silničkou, má stavba chodníku pro pěší své opodstatnění. Jen těžko pochopit, proč se se stavbou začalo ihned po schválení rozpočtu v druhé polovině února, kdy ještě panovaly mrazy, které mohly způsobit prostoje i vícepráce, které stavbu zdražují a snižují i její kvalitu. 

Soukromník hlídající si své peníze a žádající kvalitu by stavbu uprostřed mrazivého února nezahajoval. Krupská radnice však ano. Možným vysvětlením ve smutné krupské realitě je, že asi zas nějaká, na radnici oblíbená firma, má finanční potíže a potřebuje založit. A tak se nahonem schválí jen nahrubo rozpracovaný rozpočet města a stavba se mráz nemráz rychle zahájí. A už se může zálohovat, nejlépe v 90% výši. 

Další zajímavostí bylo, že přes opakované návštěvy pracoviště na něm nebylo možné si nikde přečíst, která že firma stavbu provádí. Žádná zpráva o akci za určitě víc jak milion Kč nebyla ani na aktuálním webu města, ani v RADNICI. Loni vyhlášené výběrové řízení (viz výzva k podání nabídek č. 6448860 B s datem 04.04.2012) se výslovně týká jen oprav, nikoli výstavby nových chodníků (viz přiložený plánek k VŘ). Právě proto jsme teď ve středu vzali fotoaparát s cílem si stavbu zdokumentovat. A štěstí nám přálo. U chodníku stála tatrovka se jménem firmy. Sotva jsem vytáh fotoaparát, už vyskočil zpoza tatrovky podmračený pán a s křečovitou ironií řekl: „Tak coóó, fotítééé, fotítéé?“

Hamry 10.4.2013 Tatra Fy Japis

Vyklubal se z něj zástupce firmy JAPIS, který mě zná z dob mého starostování, a hned přešel do protiútoku. Zhruba takto: „Vůbec se mi nelíbí, že si to tady fotíte, ani co o naší firmě píšete. Když toho nenecháte, tak si budu muset vzpomenout, jak jste ode mě coby starosta tenkrát chtěl úplatek.“

Tenkrát na JAPIS prasklo, že bez smlouvy, ale za souhlasu mých souputníků dodnes trůnících na radnici, stavěl načerno plynové přípojky nejen k jednomu objektu města, ale i k mnoha soukromníkům. Skončilo to kompromisem. Zastupitelstvo přes můj odpor dodatečně černé stavby odsouhlasilo a i soukromníkům je zaplatilo z městského. A já si prosadil, aby JAPIS udělal pro město zadarmo zemní práce okolo ZŠ Maršov.

Ten protiútok se smyšleným úplatkem (vzhledem k výše popsanému zcela nemožným) nebylo evidentně nic jiného než snaha zastavit náš zájem o tuto stavbu a umlčet nás. A pán pokračoval se stěžováním si na to, že jejich firmu schválně poškozujeme, když píšeme o podivnostech provázejících hojné zakázky firmy JAPIS v Krupce. Pro vysvětlení - ta podivnost je ve sveřepém odporu p. Matouše, s kterým odmítá o stavbách firmy JAPIS veřejně informovat. Takže samotné firmy JAPIS se naše kritika vůbec netýká!

Přes prvotní negaci jsme si nakonec pěkně popovídali. Semleli jsme kde co. Slavné Matoušovy pozemky ve Vrchoslavi, kdy ten pán nevěděl, byť to bylo i v televizi, že p. Matouš byl budoucím kupcem pozemků placen za prosazování dílčích kroků územního plánu, které z polí udělaly lukrativní parcely. I to slavné vyšetřování krupské radnice protikorupční policií, které nemohlo neminout ani v Krupce pečený vařený JAPIS. Včetně rekonstrukcí objektů p. Matouše. Když mi pak pán již uvolněn začal vyprávět, jak se věci neznalý a líný policista bezmocně hrabal ve firemních papírech, tak mi došlo, proč policie nejen u firmy JAPIS nic nezjistila. A to ani nemusela být uplacená.

V závěru jsme pánovi vysvětlili, že problémem jeho firmy nejsem já, ale p. Matouš. A to tím, že odmítá zveřejnit základní ekonomicko- stavařské údaje u staveb, které v Krupce JAPIS realizuje. Stejně jako okolnosti, za kterých byl JAPIS vybrán, ani to, proč když JAPIS zakázku nevyhraje, tak pak dostane subdodávku na většinu stavby. Tím odmítáním sám p. Matouš říká, že město za stavbu zaplatilo přemrštěnou cenu a že díky tomu se na stavbě někdo pěkně napakoval. A také tím říká, že má v této firmě své soukromé finanční zájmy.

Tohle onomu pánovi moc pod vousy nelezlo. Nechápal, proč by se měla fakta o stavbě placené z rozpočtu města zveřejňovat, když podle něj jsou jen mezi firmou a starostou. I toto leccos vysvětluje. No, snad alespoň pochopil, že proti firmě JAPIS jako takové nic nemáme a že práci firmy nepovažujeme za nekvalitní. Jméno jeho firmě (JAPIS) kazí p. Matouš.

Domluvili jsme se, že se p. Matouše na zastupitelstvu zeptáme na data stavby tohoto chodníku, a když je odmítne zveřejnit, obrátíme se na pána z firmy. Taky jsme se domluvili, že nebudu citovat název firmy spojené s touto stavbou. Ale pak se mi to rozleželo v hlavě. Byl jsem, byť mezi čtyřma očima (kolegyně si mezitím prohlížela čerstvě udělaný chodník), obviněn z požadování úplatku a to končí všechna sranda. A taky by si ten pán mohl myslet, že jsem se jeho útokem s vymyšleným úplatkem nechal zastrašit. A to tedy ne!

Ing. Pavel Maleček, zastupitel


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.