logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Místo řádného veřejného hospodaření luxují radní města raději kapsy občanů

15.04.2013

Výnosy ze státních daní, které směřují do rozpočtů obcí, sice stačí pokrývat základní provoz města – tzv. mandatorní výdaje, ale stále méně zbývá na obnovu majetku města a rozvojové programy města spojené hlavně se stavebními zakázkami a nákupy nového majetku města. V takové situaci je povinností vedení radnice, které pracuje ve prospěch města a jeho občanů, ne tedy ve prospěch svůj, snížit základní provozní výdaje města.

Znamená to snížit mzdové výdaje zaměstnanců města a snížit náklady na energie, média, provoz zařízení a společností města, náklady na opravy a udržování majetku města. A hlavně předložit k veřejné kontrole smluvní vztahy města a v nich uvedené jednotkové ceny prací. Jsou to velmi nepopulární kroky. A v případě, že vedení radnice pracuje víc ve prospěch svůj než prospěch města a jeho občanů, jde dokonce o kroky nemožné.

Když zaměstnanci radnice kryjí a spolupodílejí se na řízeně neefektivním hospodaření města nesoucím zisky jeho představitelům, nemůže jim vedení radnice snížit plat. Hned druhý den by město vědělo, jak se na radnici krade. Je nemožné umožnit kontrolu provozu organizací města, protože by byly prozrazeny přemrštěné náklady a plýtvání materiálem. Je nemožné zveřejnit smlouvy města, protože by byla prozrazena jejich nevýhodnost, která poškozuje město, ale zvýhodňuje dodavatele města. Ten je vybírán uplaceným vedením radnice.

Jak je na tom Krupka? Vedení radnice nesnižuje zaměstnancům města mzdy, nesnižuje náklady na základní provoz města, odmítá kontroly v organizacích města a přímo hystericky i vyhrožováním a fyzickým násilím se brání zveřejnění smluv města. Tím samo vedení radnice, především starosta p. Matouš a jeho zástupce p. Dubský sami potvrzují, že jejich zájmem je neefektivní správa města umožňující na úkor města obohacování lidí v čele radnice.

Vše kryjí svým prý sociálním cítěním, když rozdávají služby města zdarma – likvidace odpadů, doprava seniorů, dotace občanským spolkům, dotování rekreačních pobytů atd. A tím si i kupují hlasy naivních občanů. Nejhorší je, že všechny tyto tzv. dary pánů z radnice si občané platí sami ze svých kapes. Důkazem je razantní zvýšení daně z nemovitosti, která se letos oproti loňsku zvýšila o téměř 9 milionů Kč, z 6 500 000 Kč v r. 2012 na 15 200 000 Kč v r. 2013, jak tvrdí rozepsaný rozpočet města.

Ani to ovšem nestačí. A tak páni z radnice začínají oblepovat městské komunikace značkami umožňujícími jen jednosměrný provoz a vzápětí tam městská i státní policie chytají a kasírují řidiče, kteří neviděli nebo nerespektovali nesmyslné dopravní značení. Jako u dosud bezproblémové komunikace mezi Unčínem a Dolním Maršovem. A k parkování policie využívají soukromou, perfektně vyasfaltovanou komunikaci (na rozdíl od městských) k domu p. Saiferta, šéfa Sportu Krupka. Až k takto ubohému luxování kapes občanů se snížili páni z radnice ve snaze navýšit jimi utajeně využívaný rozpočet města. 

Tím utajovaným využitím i takto uboze navyšovaným rozpočtem města říkají sami páni z radnice, že tyto peníze z peněženek občanů zčásti mizí i do jejich kapes. 

Ing. Pavel Maleček, zastupitel


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.