logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Dvě dobré zprávy, které na krupské radnici jistě vyvolaly vzteklé skřípění zubů

21.04.2013

Ve společenském a politickém marasmu dnešní doby zazněly v posledních dnech dvě dobré zprávy.

Ústavní soud vyhověl stížnosti města Klatovy a potvrdil pravomoc obcí rušit na svém území video loterijní terminály. Tomuto rozhodnutí se vzpíná hazardní průmysl s konstatováním, že jsou přeci místa jako např. Krupka, kde radnice naopak hazard podporuje.

Zároveň byl v Poslanecké sněmovně zahájen proces projednávání zákona, na základě kterého bude ve veřejném sektoru, tj. ve správě státu, na krajích i obcích povinné zveřejňovat texty uzavřených smluv. Smlouva, která nebude zvěřejněna, nebude platná. Přítomná bývalá premiérka Slovenska Radičová potvrdila, že po zavedení tohoto zákona klesly náklady ve veřejné sféře o 20 – 30%, což je v Česku ročně 200 – 300 miliard korun.

Obě zprávy musely vyvolat na krupské radnici vzteklé skřípění zubů. Zatřásly totiž důvody toho, proč většina pánů z radnice ztrácí svůj drahocenný čas „obětavou péčí“ o finance a majetek města. Na krupské radnici totiž mají dva hlavní zájmy:

1/ Nedopustit, aby někdo v Krupce strkal nos do problematiky hazardu, který oni chrání a podporují. Po té co mlčeli k masivnímu návozu Romů do Krupky a k jejich koncentraci na sídlišti Horní Maršov, které se stalo místem významné klientely hazardu, zrušili dokonce krátce po ustavení nového ZM 2011 v Krupce platnou vyhlášku, která hazard regulovala.

Není se jim co divit. Hazard vydělá svým organizátorům v Krupce ročně několika násobně vyšší částku než oněch 6 milionů korun, které z poplatků za provozování hazardu dostává město, které ovšem obratem spolkne zbytnělá městská policie, která musí řešit problémy právě okolo hazardu. V Krupce stejně jako i v jiných městech je hazard spojen s drogami a kriminalitou. Ale páni nejen z krupské radnice profitující z hazardu, avšak policie z toho nemá ani korunu navíc.

Doporučujeme zhlédnout: MINISTERSTVO FINANCÍ A POVOLOVÁNÍ HAZARDNÍCH PŘÍSTROJŮ

2/ Dalším zájmem pánů z radnice je zatajit maximum toho, co dělají s majetkem a financemi města. Proto až nepříčetně, včetně vyhrožování rozvratem osobního i profesního života, ničením majetku i fyzickým napadáním, utajují texty smluv, které souvisí s majetkem města, nákupem služeb a médií, stavebními zakázkami a provozem společností města. Proč smlouvy tak zavile utajují, má jediné logické vysvětlení. Je v nich ke spatření pravda o jejich bídné správě města způsobující městu ročně mnohamilionové ztráty. Ročně přes utajované smlouvy města protečou cca 2/3 rozpočtu města, tedy ze 150 milionů až 100 milionů korun. Těch 20 – 30% úspor na Slovensku získaných zveřejněním smluv ve veřejném sektoru, v Krupce znamená 20 – 30 milionů ročně. To však jen tehdy, pokud se k tomu nepřidají např. velké prodeje majetku města nebo velké zakázky. Pak je to mnohem víc.

Očekávaný důvod odporu pánů z krupské radnice k zveřejňování smluv bude mít jeden jediný reálný rozměr - min. 20 – 30 milionů korun ročně. Od roku 2000 už celkem přes 300 milionů korun. Přidáme-li k tomu prodej průmyslové zóny o 150 milionů korun pod cenou, další pozemky města prodané pod cenou nebo získané pány z radnice, když je před tím sami jménem města odmítli pro město koupit – vše v součtu kolem 100 milionů korun. Pomalu se tak dostáváme k více než půl miliardě - číselně vyjádřeno 500 000 000 korun.

No, řekněte sami, to už přece stojí radním pánům za tu klopotnou dřinu při neprůhledné správě města! A pak se nelze divit tomu vzteklému skřípání zubů a ztrácení nervů zejména starosty Matouše, když se dozvídá ze zpráv, že smlouvy i na krupské radnici budou muset být veřejné.

(red.)

Doporučujeme související články:

Zákaz hazardu: Aktivisté se radují, provozovatelé hrozí arbitráží

O konfliktu s loterijním zákonem věděl Kalousek od roku 2008

Smlouvy na internetu omezí korupci a plýtvání

Mít v peněžence o třetinu více aneb za kolik je ten krumpáč?


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.