logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Ovládli sociální demokraté krupskou radnici nebo se spíš vládci krupské radnice zmocnili ČSSD?

23.04.2013

Komentář k 10. zasedání zastupitelstva města

Zastupitelé přicházející na jednání zastupitelstva, opět svolaného na brzké dopoledne (dle slov starosty Matouše kvůli občanům, kteří pracují na směny a prý odpoledne nemohou) si nevěřícně protírali oči – bdíme? Nebo s divokými sny ještě spíme?! U jmen tří nejvlivnějších pánů silově ovládajících radnici, tj. starosty Matouše, skutečného místostarosty města Roučka a předsedy vlivného finančního výboru města, předsedy a člena mnoha komisí radního Šandy, se na jejich jmenovkách objevila nová politická příslušnost – Česká strana sociálně demokratická.

Pod tlakem Zdravé Krupky tedy prasklo veřejné tajemství, že se krupská sociální demokracie stala další kořistí těch, kteří se již zmocnili krupské radnice. V obou případech nečistými prostředky - u voleb skrze uplácení voličů a manipulaci s volebními lístky, v ČSSD velrybářstvím, které vyvrcholilo zvolením radního Roučka předsedou místní organizace ČSSD v Krupce (což figuře živící se dojením města, sportu a provozováním hazardu vyneslo i funkci v okresním výboru ČSSD v Teplicích). I tak mohl naivní optimista zajásat – tak konečně bude Krupka spravována dle principů ČSSD, tj. demokraticky a sociálně ohleduplně. Sotva však pod taktovkou ČSSD zastupitelstvo začalo, dostal tento optimismus řádně nafackováno.

Noví sociální demokraté a jim sloužící zastupitelé razantně odmítli např.:
- doplnit zápis z minulého zastupitelstva o zdůvodnění úhrady podezřelé zakázky firmy Japis na plynofikaci Vrchoslavi starostou Matoušem (Jde o cca 1,3 mil. korun a plynofikace vede kolem Matoušova bytového domu k soukromé „Matoušově“ bytové zóně
- informaci o tom, proč se opakovaně odkládá zveřejnění návrhu nového územního plánu
- informaci k rozpracované podobě rozpočtu města, cca měsíc po schválení jeho sumáře dosti utajeně zveřejněné na webu města
- požadavek na radu města, aby připravila vyhlášku regulující hazard v Krupce
- překládat na každém ZM informaci o plnění strategického plánu sociálního začleňování (co se podařilo, co nikoli), přičemž garantem projektu je místostarosta Dubský
- atd.
Zastupitelstvo začalo sice nově pod vedením ČSSD, přesto však postaru zbaběle v 9.00 hodin dopoledne ze zcela jasného důvodu – aby byla znemožněna větší účast ekonomicky aktivních občanů, jejichž daně radnice nekontrolovaně, tj. nedemokraticky utrácí.

Vše ale začalo tím, že starosta Matouš bez řádného zdůvodnění a bez souhlasu zastupitelstva stáhl z programu bod, v němž se mělo jednat o odstoupení od smlouvy o podílu města při výstavbě a provozu větrných elektráren pod Komáří vížkou. Ta městu garantuje roční příjem cca 400 000 Kč, které však na účtu města nejsou. Lze jen doufat, že nejsou ani v kapse některého z nově demokraticky a sociálně prozřelých představitelů radnice.

Pak přišel hlavní bod jednání – schválení Strategického plánu sociálního začleňování v Krupce pro roky 2013 – 2014, týkajícího se zejména vyloučené lokality sídliště Horní Maršov. Díky aktivní práci vládní Agentury pro začleňování vyloučených lokalit byl dobře připravený projekt zastupitelstvem schválen (proti byla zpřítomných pouze zastupitelka Holešinská - DSSS?). Ovšem s tím, že na něj „socané“ (spolu s komunisty) v čele radnice nedají ani korunu. A to ani z městských výnosů poplatků za hrací automaty, polykající hlavně sociální dávky obyvatel vyloučené lokality (letos je v rozpočtu cca 6 milionů korun). Návrh Zdravé Krupky, aby přispěli i ti, kteří z hazardu profitují osobně, vzbudil podrážděné vrčení.

Páni z radnice tím sami potvrdili obavy, že se sice budou coby teď již sociálně orientovaní politici projektem sociálního začleňování chlubit, ale k jeho praktické realizaci zřejmě ve většině případů nedojde. Hlavně v oblastech, které by mohly ohrozit zisky z hazardu a také z drog provázejících hazard. (Patologické jevy jako gamblerství, drogy, prostituce, lichvářství jsou neoddělitelně spojeny s touto vyloučenou lokalitou.) Samozřejmě nic nesmí ohrozit snadné a levné nakupování volebních hlasů v této lokalitě.

V pořadí 10. zastupitelstvo města Krupky sice proběhlo nově v režii sociálních demokratů, ale fakticky postaru - pěkně po „matoušovsku“, jen s tím  rozdílem, že se starosta ve svých nechutných výrocích na adresu zastupitelů Zdravé Krupky před přítomnými zástupci médií krotil a choval se tak, aby neublížil svému pracně mediálně vytvářenému obrazu zejména na regionální kabelové TV.

Krátce před koncem zasedání popsal velice výstižně, ale nepublikovatelně situaci na radnici jeden z vášnivě diskutujících občanů, který ji připodobnil ke stavu parkoviště pod Komáří vížkou. Kulantně řečeno – kam se podíváš, všude samé lidské exkrementy.

Ptát se starosty na termín příštího ZM bylo zbytečné.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.