logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

OTEVŘENÝ DOPIS STAROSTOVI MĚSTA KRUPKA

22.05.2013

Unčínská lípa byla vybrána mezi 12 finalistů. Tuto radostnou zprávu jsme obdrželi spolu s blahopřáním minulý týden od nadace Partnerství, která soutěž Strom roku 2013 vyhlásila. Od 15. 6. do 10.10 2013 bude lípa moci soutěžit o arboristické ošetření a postup do evropského kola. Hlasování bude zpoplatněno a výtěžek poputuje zpět, aby mohl být použit pro její ošetření.V souvislosti s tím jsme dnes oslovili starostu našeho města.

Lipa Uncin 1                                                                                                                            

OTEVŘENÝ DOPIS ZASTUPITELŮ ZA ZDRAVOU KRUPKU
STAROSTOVI MĚSTA KRUPKA ING. Z. MATOUŠOVI

Pane starosto,

obracíme se na Vás nejen jako řádně zvolení zastupitelé města Krupky a členové občanského sdružení Zdraví pro Krupku, ale i jako občané, kterým leží na srdci kulturní a zdravé životní prostředí v našem městě a zachování jeho historických vazeb.

Stejně jako mnoho občanů i my už pár let s obavami sledujeme razantní kácení řady na pohled zdravých stromů. Děje se tak bez jakéhokoliv poskytnutí zdůvodnění občanské veřejnosti. Dochází ke kácení i takových stromů, které dělaly radost občanům nejen svou krásou, ale navíc přispívaly k jejich fyzickému a duševnímu zdraví a reprezentovaly historii města Krupky.

Významným zástupcem stromů spojených s historií našeho města je lípa malolistá, stojící v Unčíně na křižovatce ulic Revoluční, Soběchlebské a ul. 28. října. Nachází se na parcele 823/4 v k. ú. Unčín u Krupky, která je v majetku města Krupky. Z obdivu ke kráse i historii tohoto stromu, ale zároveň v obavě z kácení, tak běžného v Krupce, jsme tuto 300 let starou lípu nominovali do celostátní a médii sledované soutěže Strom roku 2013, vyhlášené nadací Partnerství. V těchto dnech nám nadace oznámila, že byla lípa vybrána do celostátního finále.

Dne 1. 6. 2013 přijedou v odpoledních hodinách zástupci nadace Partnerství do Krupky, aby pořídili vlastní fotodokumentaci lípy a projednali průběh finále soutěže, kdy o případném vítězství stromu rozhodnou občané svým hlasováním prostřednictvím placených SMS.

Jsme přesvědčeni, že by v tuto chvíli měly ustoupit naše antagonistické vztahy, dané naší kritikou nedemokratičnosti a nehospodárnosti správy města, a mělo by dojít k vzájemné spolupráci. K co nejlepšímu umístění unčínské lípy by velmi přispěla výzva vedení města k účasti občanů města při hlasování, viditelně umístěná na webu města a na prvních stranách měsíčníku RADNICE, opakovaně po dobu tří měsíců – červen, srpen a září, kdy bude hlasování probíhat.

Bylo by též vhodné, kdyby se spolu s námi zúčastnil jednání se zástupci z nadace Partnerství dne 1. 6. 2013 i odborný pracovník MěÚ, který má péči o stromy ve své gesci. Specialistu na udržování stromů v dobré kondici zajistíme sami. K propagaci lípy i města by také přispěl aktivní přístup radnice při úklidu okolí lípy.

Umístění unčínské lípy mezi finalisty soutěže Strom roku 2013 nepřinese jen pozitivní mediální zájem o strom a město, ale i finanční prostředky směrované do provedení odborné údržby stromu. My sami také budeme zajišťovat podporu občanů pro vítězství unčínské lípy. Podpora ze strany vedení radnice by samozřejmě vítězství unčínské lípy výrazně napomohla. Věříme, že odložíte svou nenávist vůči nám jako osobám a vůči našim aktivitám a podpoříte v zájmu celé Krupky, aby krásná a historicky cenná unčínská lípa v soutěži zvítězila a tím přispěla k pozitivní propagaci města.

S pozdravem

Mgr. Miloslava Bačová      Ing. Pavel Maleček


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.