logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Zájmy krupských radních jsou vskutku velmi omezené!

12.06.2013

Jak se dalo očekávat, oznámení o umístění krásné unčínské lípy mezi 12 finalisty ankety STROM ROKU 2013 přijal starosta města Z. Matouš bez jediné odezvy a jakéhokoliv povšimnutí.

Jak jsme již informovali, lípu nominovali do ankety vyhlašované každoročně Nadací Partnerství zástupci občanského sdružení Zdraví pro Krupku (OS ZpK – více o sdružení pod článkem). Jeho členy jsou také dva opoziční zastupitelé P. Maleček a M. Bačová. Právě oni zaslali starostovi 22. května, hned po obdržení informace o umístění lípy mezi 12 finalisty, otevřený dopis, z něhož vybíráme:

„Jsme přesvědčeni, že by v tuto chvíli měly ustoupit naše antagonistické vztahy, dané naší kritikou nedemokratičnosti a nehospodárnosti správy města, a mělo by dojít k vzájemné spolupráci. K co nejlepšímu umístění unčínské lípy by velmi přispěla výzva vedení města k účasti občanů města při hlasování, viditelně umístěná na webu města a na prvních stranách měsíčníku RADNICE, opakovaně po dobu tří měsíců – červen, srpen a září, kdy bude hlasování probíhat.“
Výsledek? V červnové RADNICI není o unčínské lípě ANI SLOVO. Jakoby ani nepatřila do katastru města. Radnice tím jen potvrdila svůj dlouhodobě špatný vztah k přírodě a životnímu prostředí v našem městě.

„Bylo by též vhodné, kdyby se spolu s námi zúčastnil jednání se zástupci z Nadace Partnerství dne 1. 6. 2013 i odborný pracovník MěÚ, který má péči o stromy ve své gesci. Specialistu na udržování stromů v dobré kondici zajistíme sami. K propagaci lípy i města by také přispěl aktivní přístup radnice při úklidu okolí lípy.“                                                                                                                                                                                                                    Do oznámeného termínu se ale NIKDO z města neozval!!! Nutno dodat, že bylo nakonec setkání kvůli nepřízni počasí posunuto na 10. června. Vzhledem k posunu termínu se nemohl zúčastnit kvůli jiným pracovním povinnostem dendrologický specialista, s nímž jsme v kontaktu. O úklid v těsné blízkosti lípy se pak postarali obyvatelé přilehlého domu. Jim patří dík.

„Umístění unčínské lípy mezi finalisty soutěže Strom roku 2013 nepřinese jen pozitivní mediální zájem o strom a město, ale i finanční prostředky směrované do provedení odborné údržby stromu. My sami také budeme zajišťovat podporu občanů pro vítězství unčínské lípy. Podpora ze strany vedení radnice by samozřejmě vítězství unčínské lípy výrazně napomohla. Věříme, že odložíte svou nenávist vůči nám jako osobám a vůči našim aktivitám a podpoříte v zájmu celé Krupky, aby krásná a historicky cenná unčínská lípa v soutěži zvítězila a tím přispěla k pozitivní propagaci města.“                       

Ani to nikým z radnice nepohnulo. Co dodat? Svými aférami opakovaně Krupku poškozovali a poškozují a mají-li příležitost podílet se na vylepšení tváře města, strkají hlavy do písku. Je to smutné jako mnoho dalších věcí, k nimž v Krupce poslední roky dochází.

Ale jak se říká, naděje umírá poslední. Možná se pohne přece jen svědomí našich radních, dostanou konečně rozum a vyzvou občany Krupky k podpoře unčínské lípy prostřednictvím městského webu a měsíčníku RADNICE, který se dostává v našem městě do všech domácností.

Miloslava Bačová, zastupitelka a členka OS ZpK

Občanské sdružení Zdraví pro Krupku (OS ZpK) vzniklo účelově v květnu 2007. Důvodem bylo již  v roce 2006 výrazné zhoršení životního prostředí, zejména ovzduší provozem firmy Knauf Insulation (KI), která významnou měrou ohrožovala zdraví obyvatel (nejen našeho města, ale i širokého okolí) imisemi karcinogenního formaldehydu a mutagenního fenolu. Po 3 letech úsilovného tlaku na krajské úřady i firmu se podařilo občanskému sdružení přimět firmu KI k přechodu na ekologické pojivo. OS ZpK tak pomohlo k výrazné nápravě špatného stavu ovzduší, ale také nepřímo přispělo ke zvýšení zájmu klientů o inovovaný výrobek, který přestal zapáchat. Krupská radnice v tomto směru nehnula v zájmu svých občanů ani prstem, bohužel navíc všemožně házela OS ZpK klacky pod nohy.
Z výše uvedeného se nelze divit, že radnice občanské sdružení po celá léta ignoruje, nedala mu prostor v měsíčníku RADNICE a vůbec ho neuvádí na stránkách města v seznamu všech občanských sdružení a spolků, aktivně působících ve městě.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.