logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Superzázračné vítězství krupských fotbalistů – ale prohra Krupky

21.06.2013

Odehrálo se na hřišti FK Modrá v sobotu 15. června v posledním kole krajského fotbalového přeboru. Hostující krupské áčko deklasovalo místní borce vítězstvím 5:3. Zázrak - zvlášť když se odehrál již v prvním poločase, kdy krupští borci, mátožně se měsíce potácející na hraně sestupu, nastříleli domácím čtyři branky. V druhém poločase své vítězství už jen tak lážo plážo pojistili, kdy oba týmy přidaly po jedné brance a rozešly se oboustranně spokojení. Oba týmy získaly to, s čím počítaly.

K domácím borcům z Modré, kteří už měli záchranu jistou, zbývá upřesnit, že v předchozích osmi zápasech neprohráli. Takže těch pět fíků v jejich brance nebyl zázrak, to byl přímo superzázrak. Zvlášť když se díky němu krupské áčko zachránilo před zřícením do nižší soutěže. V tvářích znalců reálií českého fotbalu to vyvolá jen hořké pousmání. Na rozčilování už nemají sílu. Zvláště poté, co oddíly stavící se na odpor fotbalovému bossovi Peltovi, byly jeho rozhodčími doslova smeteny ze hřiště. V českém fotbale je sport druhořadý, spíš jde o osobní zájmy a ovládání veřejných financí.

Však on ten krupský fotbal – myšleno oddíl hrající pod TJ Krupka se reáliím českého fotbalu moc nevymyká. Sport s jeho šlechtěním nejen těla, ale i ducha a „fer-plej“ ve hře i civilním životě je zde zahnán do kouta. Tím hlavním zde není sport, ale zajišťování podpory pro jedince ovládající krupskou radnici s pány Matoušem, Roučkem a Šandou v čele. To neznamená, že se zde nevyučuje hře zvané fotbal a neutužuje fyzická kondice.

Zvláště v péči o mládež se zde odvádí kus poctivé práce. Ale už i děti obuté do kopaček jsou kromě trenérských rad, vedením oddílu krmeny obdivem k výše jmenovaným pánům a zároveň nenávistí k těm, kteří jim brání v jejich manipulacích s majetkem a financemi města. Mezi dospělými to přechází až do absurdit typu: „Chceš hrát – vychvaluj radnici a proklínej její kritiky – jinak si ani nečutneš.“ O tom co se na stadionu dělo v době opakovaných manipulací a uplácení krupských voleb raději nemluvě.

K vymývání hlav, s cílem zajištění slepé podpory Matoušovy radnice, je využíváno poukazování nato, co prý radnice pro fotbal všechno dělá – „Jste slepí, podívejte se po stadionu, kde to jinde mají?“, zní z úst vedení radnice i TJ Krupka. Už neříkají, že tu bezesporu nádheru šlo pořídit o cca 15-20 milionů levněji, o předraženém a „dojeném“ provozu nemluvě. Jen slepý nevidí, že sport a to i fotbal je tady až v druhé řadě.
Dokazuje to jeden z krupských paradoxů. Údajní milovníci fotbalu z krupské radnice likvidují fotbalová hřiště. Vrchoslav, Bohosudov, dvě hřiště v Maršově, Unčín. Že k tomu mlčí i samotní fotbalisté je jedním z důkazů o vymývání jejich hlav. Jen Soběchleby, před časem už také téměř spolknuté Roučkem, se ubránily. Důvod je prostý. Matoušově radnici nejde o sport. Jde jí o ovládání a manipulování lidí ve svůj prospěch. A to se ve sportu nejlépe dělá přes jednu TJ a přes jedno centrální sportoviště. Pak se lidem snadno „krmí hlavy“ a taky se dobře vyhrožuje: „ Nešlapeš podle našich not – vypadni.“ 

No aspoň, že se to áčko v krajském fotbale zachránilo. V Modré prý jen svým strhujícím výkonem. Stejně jako v Modlanech, se zvláště strhujícím výkonem 12. krupského hráče v černém. Tam ale nepomohla ani penalta, či ofsajd před proto neuznaným modlanským gólem, kterým se smáli i jeho krupští sponzoři, ani vyloučení domácího hráče, to dokonce v téměř 15. minutovém prodloužení. Znalci krajské soutěže se shodnou, že tyhle strhující výkony mužů v černém jsou vidět hlavně při zápasech s Krupkou.

Příští rok však bude ve znamení ještě více strhujících zápasů. Áčko krupského fotbalu (dle informací Deníku Směr), přebírá ruský investor. A bude chtít úspěch, tj. postup ze dna kraje do divize, a to za každou cenu. Nezbývá než krupskému sportu a i celé Krupce popřát,  aby ono „za každou cenu“ nešlo přes „odklánění“ financí města (třeba i přes pro město nevýhodné zakázky zadávané sponzorům fotbalu) či dalších oddílů TJ a neodehrálo se víc mimo hřiště než na něm. Pak by to slavné vítězství v Modré bylo pro celou Krupku prohrou. Nejen tou finanční, ale i tím, že by „fer-plej“ dostalo v Krupce další těžkou ránu. Až na radnici. Z ní už bylo „fer-plej“ dávno vyhnáno.

Tento článek se netýká většiny řadových fotbalistů, ale hlavně těch, kteří jim šéfují. Vznikl i díky několika fotbalistům už znechuceným situací v oddílu, který je jejich celoživotní láskou. Co si o tom konečně společně promluvit na otevřeném fóru natočeném kamerou a následně zveřejněném na internetu? Vedení krupskému fotbalu se této diskuzi už jednou nesportovně a i za vyhrožování fyzickým násilím vyhnulo. Škoda, veřejná diskuze bez krmení a vymývání hlav by krupskému fotbalu snad pomohla zbavit se totalitně-mafiánských praktik, které brání i jeho výkonnostnímu rozvoji. Oni totiž vymyté hlavy toho ani na hřišti moc nevymyslí.

Pavel Maleček – zastupitel města


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.