logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Unčínská lípa odhaluje pravý charakter a ubohost vedení krupské radnice

02.09.2013

Minulý víkend se nesl na vlně oslav 200. výročí bitvy u Chlumce a městských slavností v Krupce, ze setrvačnosti nazývaných Mariánské poutní slavnosti.

Návštěvníci obou akcí se nejen bavili, ale také významně podpořili svým podpisem lípu z Krupky-Unčína, která se jako jediná finalistka Ústeckého kraje uchází o prvenství v celostátní anketě Strom roku 2013.

Unčínská lípa je pamětnicí jak bitvy u Chlumce, tak i časů, kdy bohosudovské poutní slavnosti lákaly spíše svým duchovním rozměrem než komerční zábavou.
Pouť mívala vždy svůj duchovní rozměr. Její účastníci se snažili činit dobré skutky. A právě proto vyzývali dobrovolníci sbírající hlasy pro lípu kolemjdoucí k dobrému skutku – k podpoře lípy. Téměř 1 500 lidí tak učinilo. A to i přesto, že dnes není bez rizika se jen tak někde pod něco podepsat. Věděli, že podpořit památnou lípu potěší jejich duši a že tak současně přispějí na odborné ošetření lípy a tím k její záchraně. Pomohou lípě, která svou krásou a vitalitou dělá radost nejen současníkům, ale je i důležitým poutem k časům a lidem z dob minulých.

Moudré radnice se o památné stromy ve svých správních územích starají. Pochopilo to i vedení Ústeckého kraje, které po iniciativě krajských zastupitelů z hnutí PRO!KRAJ podpořilo získávání hlasů pro lípu v celostátní anketě Strom roku 2013.

Pro!Kraj   Dobrovolnice Sbiraji Hlasy Pro Uncin. Lipu                                                                                                                                                                         Foto: Dobrovolnice s logem hnutí PRO!KRAJ, jehož zastupitelé se zasadili o pomoc vedení Ústeckého kraje při medializaci unčínské lípy - jediné finalistky Ústeckého kraje v letošní anketě Strom roku 2013

Pravý opak však předvádí vedení krupské radnice. Nejen, že se léta o unčínskou lípu nestaralo, stavebními zásahy její existenci dokonce navíc ohrožovalo. Ve finále pak dokonce odmítlo pomoci při propagaci a medializaci účasti lípy ve finále ankety. Je nepochopitelné, jak macešsky se k lípě chová např. místostarosta Dubský, údajně velký krupský a unčínský patriot, bydlící nedaleko lípy. Velmi arogantně se zachoval pak i sám starosta města Matouš. Přes osobní výzvu dobrovolníků odmítl dát lípě svůj hlas s tím, že nebude podporovat nic, s čím přijde občanské sdružení Zdraví pro Krupku, jehož dva členové jsou opozičními zastupiteli. Ti se i přes jeho výhrůžky a napadání nebojí odkrývat jeho skutky, jimiž městu škodí. Starosta Matouš opět potvrdil, že jeho nenávist k opozici už nabyla chorobné podoby a že mu ve funkci starosty vůbec nejde o dobro města, ale jen a jen o jeho osobní mocenské a majetkové zájmy. 

Uncinska Lípa   Starosta Matouš                     Foto: Starosta Matouš odmítá podpořit unčínskou lípu 

V podstatě tím řekl, že ho lípa vůbec nezajímá, že ho nezajímá ani občanská iniciativa těch, kteří lípě chtějí pomoci, protože to jsou oni, kdo odhalují v rámci svého řádného výkonu funkce zastupitelů jeho skutečnou tvář a temnou duši. Svým k tomu přispěl i šéf kultury města P. Fišer. Snaživě kontroloval, zda sbírání podpisů pro lípu není proti-matoušovskou akcí. Závěrem dobrovolníky sbírající podpisy pro lípu „potěšil“ slovy, že jim tu lípu (radnice) stejně porazí.(Od koho to asi ví?)

A tak byť krupské městské slavnosti duchovní rozměr nemají, byly při nich s pomocí unčínské lípy odhaleny skutečné „duchovní rozměry“ čelných představitelů krupské radnice. Ona ta unčínská lípa má nejspíše opravdu něco společného s tou slavnou lípou z Jiráskovy hry Lucerna. I tam, ve střetu s lípou, je odhalena lidská ubohost a mocenská zpupnost tamních mocných. V té hře nakonec dobro nad zlem zvítězí.
Stejného konce bychom se mohli dočkat my i v Krupce. I proto stojí za to, aby celá Krupka svou unčínskou lípu podpořila a chránila. Podpisem na podpisový arch nebo formou DMS (na č. 87 777 ve tvaru – DMS STROM12).

Děkujeme všem dobrovolníkům sbírajícím hlasy pro lípu. Děkujeme všem, kteří podpořili lípu svým hlasem nebo zasláním dárcovské SMS.
Děkujeme za naši krásnou unčínskou lípu.

Občanské sdružení Zdraví pro Krupku


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.