logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

O zneužití povodňových dotací v Krupce, které vyšetřuje policie ČR

18.09.2013

V ústecké sekci MF DNES byl v úterý 17. září uveřejněn článek o vyšetřování zneužití povodňových dotací při odstraňování škod po přívalových deštích v r. 2009 v Krupce.

Tiskový mluvčí města M. Křivohlavý v něm potvrdil, že vyšetřování probíhá a že jedinou osobou, která je v této věci vyšetřována, je prý pan Puchar – v době přívalových dešťů r. 2009 starosta města. Ten žádosti o dotace podepsal. Nikdo ze současného vedení města, tj. ani současný starosta Z. Matouš prý vyšetřován není. Na výsleších u policie byli podle tiskového mluvčího radnice všichni tehdejší zastupitelé města. Jediný, kdo o tom promluvil, jsem tedy já Pavel Maleček. Všichni ostatní, tj. zastupitelé poklonkující současnému starostovi Matoušovi, o tom, co se tehdy odehrálo, zarytě mlčí.

Není divu. To, co popisují žádosti podepsané tehdejším starostou Pucharem, se totiž nestalo. Z 85 procent byly prý zničené komunikace v Maršově a Unčíně vedoucí z hlavní ulice Revoluční do Dolního Maršova a Soběchleb. Nešlo tedy jen o rozervaný asfalt, ale i odplavené základní vrstvy komunikací. Ani chodit, natož jezdit autem by se po těchto vodou zničených komunikacích nedalo. Ale místní občané moc dobře vědí, že k ničemu podobnému nedošlo.

Z 85 procent prý byla zničena přívalovými dešti i retenční nádrž pod sídlištěm Maršov. Ta, která byla už léta zaplněna naplaveným štěrkem a pískem a tudíž nemohlo k jejímu 85 procentnímu poškození dojít. Proto také žádosti o dotace podepsané M. Pucharem nebyly v plném rozsahu předloženy zastupitelstvu města. Ten podvod by totiž okamžitě veřejně praskl.

Faktem ale je, že uvedené komunikace následně opravovány byly. Ale jen jejich vrchní pojezdová asfaltová vrstva, poničená zanedbanou údržbou a odfláknutě zhutněnými výkopy (nikoli tedy přívalovou vodou). Na dolní návsi v Unčíně byla též položena nová pojezdová vrstva, ale ne po přívalových deštích, nýbrž po výstavbě nové kanalizace. I retenční nádrž se dočkala opravy, ale ne po 85 procentním zničení, způsobeném přívalovými dešti roku 2009, ale taktéž kvůli léta zanedbávané údržbě. A tudíž za podstatně nižších nákladů.

A tak je tu otázka nejen zneužití povodňových dotací, ale i toho, kam asi většina peněz z těchto dotací, nafouklých starostou Pucharem a nevyčerpaná skutečně provedenými dílčími opravami, zmizela. A byla to vůbec aktivita M. Puchara?

Pan Puchar si za to, co za víc jak za 20 let na radnici předváděl, žádného litování nezaslouží. Ale je nutné konstatovat, že toto téměř jistě z jeho hlavy nebylo! To je „matoušovina“ jako vyšitá. A podle toho je také nutné hledat, kam ony prachy, vycucané z dotací na podvodně, zmizely. Ono totiž „podojit“ státní dotaci není jen tak. Je nutné doložit nákupy materiálů, výkony techniky i provedené služby. A tak je nejlepší si za ty prachy vydojené z povodní vylepšit své nebo kamarády vlastněné nemovitosti. A kdepak že se to po r. 2009 v Krupce stavěly komunikace nebo se betonovalo a izolovalo jako při opravě retenční nádrže? No a jsme nejspíše takříkajíc doma.

 Silnice se stavěly v soukromé bytové zóně Vrchoslav, proslavené Matoušovým 40 milionovým majstrštykem (samozřejmě ke škodě města), dál komunikace k novým RD pod unčínským nádražím, či se např. budovala přípojka (včetně zaasfaltování celého dvora) k novostavbě jednatele Sportu Krupka Z. Saiferta v Dolním Maršově. Všude tam najdete Matoušovy blízké kamarády. Což není poslední podezřelá okolnost.

Silnice v bytové zóně Vrchoslav předal investor krátce po dokončení a za podpory Z. Matouše „lidumilsky“ (spíš v rámci mazání stop) městu bezplatně. Podání informací o nově postavené silnici pod nádražím Unčín se radnice zuřivě brání i za porušování zákona, výhrůžek i fyzického napadání tazatelů a dále lže (konkrétně pánové Matouš, Dubský, Rouček a Saifert), že nevědí, kdo ji postavil. A to i přesto, že silnice leží na pozemcích města a onen údajně neznámý investor musel přece s radnicí jednat.

U dokonale vyasfaltované příjezdové silnice a dvora haciendy jednatele Sportu Krupka Z. Saiferta v Dolním Maršově se už radnice doslova zbláznila. Tím, že z důvodu omezení průjezdů zvědavců drze zírajících na jeho luxusní bydlení, oficiálním příjmem nezaplatitelné, byla radnicí zřízena na přilehlé komunikaci jednosměrka.

Celé toto zneužití povodňových dotací, které v současnosti policie vyšetřuje, je jen kapkou v moři skutků učiněných p. Matoušem, byť maskovaných a legalizovaných podpisy pánů Nováka a Puchara - jeho figurek ve funkci starosty, skutků, které byly pro město nevýhodné. Po komunálních volbách, které byly kvůli manipulaci a uplácení soudem rušeny a následně třikrát opakovány, se figurky tehdejšího místostarosty Matouše strachy sesypaly. A tak se musel starostování ujmout sám pan Matouš.       

A tak se dnes bývalý místostarosta Matouš slastně rozvaluje v křesle starosty a jeho figurka pan Puchar, léta obhajující a legalizující jeho lumpárny na městském, teď zoufale kličkuje před policií. Nebýt té půlmiliardy, díky podobným kouskům vyvedené z pokladny města, bylo by to k smíchu. Že ano, pane Puchare?

Pavel Maleček, zastupitel města


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.