logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Obecně závazná vyhláška regulující v Krupce hazard, aneb „vlk se nažral a koza zůstala celá“

24.09.2013

Včera byla velmi překotně přijata většinou zastupitelů města nová obecně závazná vyhláška (OZV), která bude v Krupce od 1. 1. 2014 opět po dvou letech vakua regulovat hazard.

V listopadu 2011 zrušila většina zastupitelů OZV o místní a časové regulaci hazardu v Krupce. Nesmírně tím tehdy poškodila mediální tvář Krupky.
Zdravá Krupka od toho momentu opakovaně vyzývala k přijetí nové OZV. Avšak marně. Nepomohl ani otevřený dopis všem zastupitelům města v prosinci 2011, ani upozornění na problematiku heren a s nimi spojenými sociálně patologickými jevy (gamblerství, zadluženost, lichva, prostituce a drogy) v lokalitě Horní Maršov v souvislosti s projednáváním Strategického plánu sociálního začleňování v Krupce letos na jaře. 

Mezitím došlo k několika průlomovým rozhodnutím - soudním nálezům, na jejichž základě je v možnostech každé obce a každého města rozhodnout o zrušení či regulaci hazardu. Řada obcí a měst k regulaci či úplnému zrušení hazardu přistoupila, Krupka setrvávala v nečinnosti.

A tak se Zdravá Krupka rozhodla učinit další pokus a vyzvala před konáním 12. zasedání ZM vedení města k přijetí OZV rušící či regulující hazard. K návrhu o zařazení bodu jednání o vyhlášce doplnila důvodovou zprávu a přiložila 2 možné varianty znění vyhlášky (Varianta č. 1 – plošné zrušení hazardu, varianta č. 2 – povolení provozování loterijní činnosti, vymezené místem provozování a provozní dobou takto:
Místo provozování
1. Loterijní činnost může být provozována pouze:
a. v jedné jediné herně na celém území města Krupky
b. v jednom objektu na jedné adrese
c. při respektování vzdálenosti min. 100 metrů od veřejných budov jako jsou školy, úřady, zdravotní zařízení, policie, knihovny, poštovní úřady apod.

Provozní doba
1. Loterijní činnost je možné provozovat pouze:
a. ve dnech: pracovní dny, sobota – neděle, státní svátky, místní slavnosti
b. v době: od 20.00 do 06.00 hodin


Vedení města, vědomo si zřejmě citlivosti tohoto problému, na výzvu Zdravé Krupky zareagovalo překvapivě kladně. Starosta zařadil do programu jednání ZM bod o přijetí OZV rušící či regulující hazard, jak ho Zdravá Krupka podala.

Pak ovšem předložil "své" znění OZV. Tu však zastupitelé dostali do rukou až krátce před následným hlasováním. (Jde o běžný postup současného starosty v případě, kdy je nutno „protlačit“ zastupitelstvem města dokument v podobě, jak vyhovuje a jen jemu.)

Zdravá Krupka zpočátku uvítala vůli vedení města přistoupit konečně po dvou letech k regulaci hazardu. Ovšem záhy poznala, že navržená a okamžitě schvalovaná OZV není to pravé, co by představovalo pro Krupku tolik potřebnou změnu. V návrhu na regulaci hazardu se objevila pouze 4 místa, kde bude možné provozovat loterijní činnost - hazard, což je jistě ve srovnání s počtem heren před několika lety významný posun, ALE mezi čtyřmi navrženými hernami se objevila jedna na adrese radního pro sport a kulturu K. Roučka. Ten se také pro podjatost následně hlasování nezúčastnil. Další sporná herna se nachází na okraji sídliště Horní Maršov, což těžko přispěje ke zlepšení tíživé situace obyvatel v dané lokalitě.

Zdravá Krupka vyzvala nejdříve k tomu, aby vedení města s návrhem OZV seznámilo prostřednictvím Radnice a webu města krupskou veřejnost a aby k hlasování o jejím přijetí došlo až po důkladné debatě na dalším ZM. Na tuto výzvu starosta nereagoval a vyzval zastupitele k urychlenému hlasování o předložené vyhlášce.

Zdravá Krupka podala protinávrh, v němž požadovala vyjmutí obou sporných heren z vyhlášky a doplnění o čas provozu heren od 18.00 do 06.00 hodin.
Tento protinávrh neprošel. Zdravá Krupka pak naopak nemohla zvednout ruku pro vyhlášku v podobě, v níž byla krátce před hlasováním starostou předložena.
"Vlk se nažral a koza zůstala celá," tak nějak by bylo možno shrnout včerejší „vstřícné“ gesto vedení města k přijetí nové vyhlášky regulující hazard.

Miloslava Bačová, zastupitelka


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.