logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Dvě mouchy jednou ranou!

24.09.2013

Komentář k rádoby „regulaci hazardu“ v Krupce. Lidem z radnice a jejich blízkým nejspíše zisk z provozování loterijní činnosti ještě zvýší.

Jedna z ostud Krupky teoreticky skončila. Ale pouze teoreticky. 

Většina zastupitelů přijala v pondělí 23. 9. opět vyhlášku regulující v Krupce hazard. Byli to ti samí zastupitelé, kteří v listopadu 2011, hned na prvním řádném zastupitelstvu po uplácených volbách, zrušili na výzvu nového starosty Matouše obecně závaznou vyhlášku o místní a časové regulaci hazardu. Sami tím potvrdili, že jedním z hlavních důvodů uplácení a manipulace voleb, které do čela města vynesly Z. Matouše, byla maximalizace zisků z hazardu.

Jediní, kdo zrušení regulace hazardu tehdy odmítli, byli zastupitelé Zdravé Krupky. Opakovaně v zastupitelstvu žádali, aby byl hazard v Krupce zrušen, nebo výrazně omezen. Jako důvod uváděli finanční i lidský rozvrat jedinců a rodin, prohlubovaný navíc lichvou, distribucí a užíváním drog, prostitucí a majetkovou kriminalitou – vším, co naopak dál zvyšuje zisky lidí točících se okolo hazardu.

Další pokus o zrušení či regulaci hazardu si Zdravá Krupka připravila na pondělní zastupitelstvo. V řádném termínu zaslala vedení města a řadě zastupitelů dvě varianty znění vyhlášek, jak s hazardem v Krupce naložit. Souběžně proběhla v Krupce návštěva redaktorů významného internetového média, kteří se vedení radnice ptali na to, proč v Krupce došlo ke zrušení regulace hazardu. Redaktoři si se zastupiteli Zdravé Krupky prošli navíc lokalitu sídliště Horního Maršov. To vzbudilo zájem uniformovaných romských asistentů, kteří se náhle objevili, a městské policie, pohodlně sedící v autě a přihlížející. Ukázalo se tak, že kamerový systém, zřízený pány z radnice, jak je vidět, funguje.

V materiálech ani v programu 12. zasedání zastupitelstva města se však nic o regulaci hazardu neobjevilo. Až při zahájení zastupitelstva starosta Matouš oznámil, že problematiku hazardu do jednání zařazuje. Došlo k tomu až úplně na konci zasedání, kdy byl rozdán text ještě horké vyhlášky. Nešlo ovšem ani o jednu variantu zpracovanou a předloženou Zdravou Krupkou. Starosta předložil narychlo OZV, která byla vypracována po údajně dlouhých konzultacích s komisí pro rozvoj města, jejíž stanovisko ale přes výzvu starosta nepředložil. Krátce před tím ještě proběhla zbytečná přestávka, během níž se všichni „starostovi lidé“ sešli u starosty za zavřenými dveřmi. Pak se ještě dlouho čekalo na příchod jeho sekretářky, která tam kutila cosi důležitého.

Text vyhlášky o regulaci hazardu tak, jak ho starosta Matouš předložil, stál za to. V podstatě z něj vyplynulo následující: ano, hazard budeme regulovat, jak se v ní říká, ale tak, že herny budou povoleny jen na čtyřech adresách a bez stanovení provozní doby. Těmi adresami, jak je slovy starosty Matouše zdokumentováno, jsou – zábavní centrum KOLOSEUM, restaurace U BUCHTŮ - vlastněná uvolněným radním pro sport a kulturu K. Roučkem, který se kvůli podjatosti hlasování zdržel, dále stávající herna APOLLO nedaleko ZŠ Masarykova a světe div se - posledním místem je, jak potvrdil sám starosta Matouš, již týdny rekonstruovaná a na hernu předělávaná budova bývalé ústředny Telecomu, nacházející se hned pod budovou Policie ČR, tj. mezi oběma částmi sídliště Maršov.

Návrhy Zdravé Krupky na omezení počtu heren pouze na dvě s vyloučením herny U BUCHTŮ a nově budované herny pod sídlem Policie ČR a na doplnění provozní doby, byly hlasováním většiny zastupitelů razantně smeteny ze stolu. Nebyl přijat ani návrh na odložení hlasování o vyhlášce z důvodu řádného a zákonného projednání vyhlášky v zastupitelstvu a i s veřejností. A tak OZV předložená starostou Matoušem na poslední chvíli (tj. v rozporu se zákonem) a doladěná v intimním kroužku jeho parťáků, nejspíš během vyhlášení přestávky, byla následně až na Zdravou Krupku všemi přítomnými zastupiteli odsouhlasena.
Celé toto konání vedení města a většiny zastupitelů poodhaluje výnosnost hazardu v Krupce právě na adresách, na kterých je povoleno provozovat loterijní činnost zcela časově neomezeně. Schválený rozpočet města v letošním roce počítá s cca 8 miliony Kč z poplatků za povolení hazardu. Je známo, že výše tohoto příjmu města je pětinou či dokonce čtvrtinou zisku provozovatelů hazardu. To znamená, že hazard v Krupce přinese jeho provozovatelům roční zisk okolo 25 - 30 milionů Kč.

A tento nemravný zisk získaný převážně ze sociálních dávek a praním výnosů z nezákonné činnosti (jak uvádějí odborné studie), který zároveń způsobuje městu velké ztráty a vyšší náklady, spadne díky nové vyhlášce o „regulaci hazardu“ do rukou parťáků starosty města Matouše, v čele s radním K. Roučkem, uvolněným (tj. placeným) radním pro péči o sport a kulturu ve městě. I ti veřejnosti neznámí pánové rekonstruující bývalou telefonní ústřednu, z níž se stane herna, museli být předem radnicí informováni, že jejich hazardní investice nepřijdou vniveč, jak nechtěně potvrdil sám starosta.

A tak se sám starosta Matouš svým konáním usvědčil z toho, co v zákulisí upekl. Jemu a jeho parťákům ovládajícím nejen radnici, ale i značnou část hazardu, došlo, že zrušení regulace hazardu v Krupce je mediálně i společensky dál neudržitelné a vbrzku mohlo ohrozit i jejich zisky. Hazard tedy nejdřív soustředili do „svých“ provozoven a pak obecně závaznou vyhláškou jakoby zregulovali. Tím zabili dvě mouchy jednou ranou. Pro naivní občany se zbavili části své nepěkné mediální i společenské podoby a zároveň stabilizovali své zisky z hazardu a možná, zbavením se konkurence zrušením ostatních heren, tyto zisky i navýší.
No a pak se divte, že je tento člověk v Krupce starostou. Nikdo takto schopný podojit město a jeho občany prostě v Krupce není.

Pavel Maleček, zastupitel

Vyjádření mluvčího města M. Křivohlavého k přijetí vyhlášky regulující v Krupce hazard - Úsudek si laskavý čtenář jistě učiní sám.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.