logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Unčínská lípa opět odkrývá lidskou ubohost krupské radnice

22.10.2013

Lípa z Krupky - Unčína obsadila ve finále soutěže Strom roku 2013  9. z 12 finálových míst. Nic moc, řeknou si mnozí. Na druhou stranu už jen finálová účast stromu z regionu s nepěknou ekologickou i společenskou historií a s ne o moc lepší společenskou současností je velký úspěch. Je to úspěch i členů občanského sdružení Zdraví pro Krupku, kteří při prosazení krupské lípy do finále soutěže odvedli kus dobré práce. 

Kus dobré práce pro celou Krupku. Protože tady nešlo jen o co nejlepší umístění. Už jen účast stromu ve finále říká hodně pozitivního o městě, kde strom roste. Nejen o tom, že v tom místě to není zas tak zlé s tím životním prostředím a že tam je možné potěšit oko i duši, ale také to, že tam žijí aktivní, pozitivně naladění a na své bydliště hrdí lidé. 

To také rezonovalo celým vyhlášením vítězů soutěže. Bylo až dojímavé sledovat, jak ve vzájemném souznění na pódiu pro vítěze spolu stáli aktivisté společně s představiteli svých radnic. Jak si vzájemně poděkovali za spolupráci, jak představitelé radnic zdůrazňovali důležitost pozitivně aktivních občanů, jak popisovali svou aktivní pomoc při získávání hlasů. Sami starostové ve svých kancelářích oslovovali ty, kteří přicházeli na radnici. A přidávaly se také školy, úřady a firmy nejen ve své obci, ale i v širokém okolí. Těm starostům je totiž jasné, o jak velkou pozitivní propagaci jejich obce či města se jedná. A proto také stromy z jejich obcí uspěly.

V Krupce, jak už je zvykem, to bylo přesně obráceně. Starosta Matouš účast lípy z Krupky ve finále soutěže označil za útok na svůj majestát a sám odmítl připojit svůj podpis. Zakázal propagovat získávání hlasů pro lípu v městských novinách i webu a dal, byť nepřímo, ale jasně najevo, že podpora úspěchu krupské lípy ve finále soutěže Strom roku bude znamenat potíže pro ty, kteří ho neposlechnou. To vše jen proto, že ti kteří prosadili účast krupské lípy ve finále soutěže a snažili se o její co nejlepší umístění, si dovolují veřejně kritizovat chování a konání starosty p. Matouše na krupské radnici.

A bohužel jeho hrozby v Krupce zabraly, i když byly jen nepřímo vyslovené. Už při prvních pokusech aktivistů o kontakt s krupskými učiteli či podnikateli bylo u většiny z nich vidět zoufalství v jejich očích a gestech. Až křečovitě se snažili vyhnout tomu, proč svou veřejnou podporu lípy odmítají. Jen v několika případech napřímo zazněla obava z existenčních problémů spojených s podporou krupské lípy. Existenčních problémů spojených s následnou pomstou z krupské radnice.
Přesto se našlo dost těch, kteří pomohli se získáváním hlasů, sami se podepsali nebo poskytli finanční podporu. Těm patří poklona a dík. Jsou zdravým jádrem Krupky a její nadějí do budoucnosti.

Co mezitím vzešlo z krupské radnice? Konání lidí v jejím čele dál špiní jméno a pověst Krupky. Policejní vyšetřování podvodů s dotacemi na úhradu vymyšlených povodňových škod. Lživá, tzv. regulace hazardu, která očividně krupský hazard jen zkoncentruje do rukou lidí z krupské radnice a jejich parťáků v nechutném byznysu při zneužívání státních sociálních dávek. Nepochopitelná a spíš jen kvůli vytažení milionů z kasy města prováděná obnova kilometrů povětšinou funkčních chodníků. To opět firmou JAPIS, favoritkou starosty Matouše. To samozřejmě bez veřejné výběrové soutěže. 

A jako třešničku na dortu, přes maskování krupskou radnicí, čím dál víc prosakující informace o machinacích s financemi v TJ Krupka, žijící převážně z financí města, z většiny propíraných přes městskou firmu SPORT KRUPKA, vedenou Z. Saifertem (s exekucí na jeho nemovitosti) závislým na starostovi Matoušovi.
Takto lidé z čela krupské radnice, reprezentovaní starostou p. Matoušem (ČSSD) a jeho zástupci p. Roučkem (ČSSD) a komunistou Dubským „propagují“ Krupku. Ale propagaci krupské lípy v soutěži Strom roku označili za útok na svůj majestát a strašili pomstou těm, kteří krupskou lípu v soutěži podpoří. Má cenu tu lidskou bídu na krupské radnici dál popisovat? A tak, unčínská lípo, díky. Mnohým dalším jsi otevřela oči. 

Pavel Maleček, o.s. Zdraví pro Krupku


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.