logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Nový územní plán Krupky ve starých Matoušových kolejích

04.12.2013

Nešlo si toho nevšimnout. Toto pondělí 2. prosince před 15. hodinou bylo náměstí před krupskou radnicí nějaké jiné. Ne vánočním smrkem, ale neobvykle vysokým počtem drahých aut a před úřadem si cosi špitajících hloučků zvláštních lidí s tvářemi, oblečením i gesty jak z mafiánských filmů.

Není se co divit, na krupské radnici za chvíli startovalo projednání návrhu nového územního plánu – dále UP, jehož dominantní součástí je změna desítek hektarů zemědělské půdy v okolí Krupky na stavební parcely. Z pár set tisíc, jak mávnutím kouzelného proutku se mají stát desítky milionů. Jindy, při jednáních o věcech města, prázdnou zasedačku ty hloučky z většiny zaplnily. Nechyběla ani elitní sestava mocných mužů z čela krupské radnice.

Přes přítomnost starosty města Matouše, který si skromně stoupl dozadu, mezi na něj spiklenecky mrkající čekatele na ten mnohamilionový zázrak, se vedení jednání ujal jeho podlézavě snaživý zástupce místostarosta Dubský. Do čela jednání usedl i exstarosta Puchar, spoluzodpovědný za podobu UP. Oba dva však obratem předali slovo hlavní hrdince tohoto odpoledne Ing. Táborské. Tu si radnice najala pro koordinaci zpracování UP. V řadách radnice totiž takový odborník není. Což samo o sobě leccos vysvětluje.

Ing. Táborská se razantně ujala slova, na skutečné zpracovatele UP z dvou projektových kanceláří mnoho prostoru nezbylo. Ti se tvářili velmi zaraženě, nejspíš z drsného kontrastu, který vůči jejich intelektuálním zjevům tvořila většina přítomných. Po pár úvodních slovech se přešlo k tomu hlavnímu – proč Krupka potřebuje tu změnu desítek hektarů polí a luk na stavební parcely. Na nich si má, podle pánů z radnice a jimi najatých odborníků, své domy postavit, držte se?! - šest až sedm tisíc nových obyvatel Krupky.

Tento evidentní, do očí bijící nesmysl napadli kritici této změny, která se víc než zdravému růstu podobá rakovinnému bujení. Argumentovali tím, že v rozporu se zákonem chybějí odborná zdůvodnění tohoto masivního nárůstu obyvatel a tím, že UP vůbec neobsahuje vymezení ploch pro nutný nárůst kapacit školských, zdravotnických a sociálních služeb (to včetně nutného rozšíření hřbitova), který je s tím bezprostředně spojen.

A také chybějící zajištění bezpečnosti a hlavně dopravy. Její nutný nárůst nemohou stávající silnice zvládnout. „Asi proto“ v tomto novém UP radnice souhlasila se zrušením již schválených tras nových komunikací, odlehčujích dopravu uvnitř Krupky i přemostění hlavní silnice na Teplice přes železniční přejezd. A už nepožaduje ani výstavbu stezek pro cyklisty i pěší, které by také odlehčily silniční dopravě a zvýšily bezpečnost občanů.

Toto logické i zákonné zdůvodnění nesmyslnosti téměř polovičního nárůstu počtu obyvatel Krupky, podpořené i konstatováním dostatku již teď volných ploch pro bydlení uvnitř současné městské zástavby, vzbudilo v řadách čekatelů na ten mnohamilionový zázrak prudkou nevoli. A tak průběh tohoto jednání, které je pro město velmi závažné, pošpinily primitivní nadávky, zesměšňování i výhrůžky. A to i z úst pánů z čela radnice, protože i jejich pozemky mají být tímto UP pozlaceny.

Naopak jejich uznání vzbudila Ing. Táborská. Ve snaze zdůvodnit nezdůvodnitelné mistrovsky mlžila, kličkovala a unikala od faktů a citací paragrafů do obecných frází. V nouzi nejvyšší dokonce tvrdila, že plochy měněné z polí na stavební parcely mají tolik problémů třeba s poddolováním, zvodněním, přítomností chráněných živočichů i hlukem a dalšími zdravotními riziky, že vůbec není jisté, zda k tomu překlopení na stavební parcely dojde. Kromě dalšího - velké to varování pro ty, kteří budou tímto UP pozlacené pozemky od současných vlastníků kupovat. Ale podle ní tu změnu Krupka nutně potřebuje, jinak prý místo zářného rozvoje čeká Krupku temný úpadek.

Přitom stihla utínat i projektanty, kteří jevili nebezpečnou vstřícnost k některým kritickým připomínkám. A tak víc než své odborné schopnosti předvedla chování podle hesla „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Však také na konci od místostarosty Dubského sklidila hlubokou poklonu a vřelé díky za skvěle odvedenou práci.

Pro řadové občany to znamená jediné – zapojit se v zájmu své vlastní budoucnosti do odmítnutí tohoto návrhu UP. Kdyby nevěděli proč, stačí se zajit podívat na slavnou Matoušovu bytovou zónu ve Vrchoslavi. Starosta i se svými parťáky mají doma přes 40 milionů. Krupští občané tu mají místo šťavnatých a zaplevelených luk opuštěné stavební parcely a údržbu komunikací a osvětlení platí přes kasu města ze svých daní. 

Projekt 1 M[1] Images Ca2 C7 Ezt                               

Bránit se je možné hlavně podpisem společných námitek na podpisových arších u zastupitelů a příznivců Zdravé Krupky. Kontaktovat je můžete prostřednictvím mailové adresy -  info@zdravakrupka. cz

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.