logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

„Máme to pevně v rukou, soudruzi!“ znělo posledním zastupitelstvem

10.12.2013

Toto pondělí 9. 12. proběhlo poslední letošní zastupitelstvo města. Starosta Matouš ho opět ze strachu z větší přítomnosti občanů svolal raději na 9,oo hod dopoledne.

V úvodu Matoušovi zastupitelé překvapivě souhlasili s doplněním programu o bod kriticky hodnotící stav veřejného osvětlení (dále jen VO), který navrhl zastupitel za Zdravou Krupku Ing. Příhoda.

Při vlastním projednání konstatovalo vedení radnice ústy starosty Matouše dosti schizofrenicky, že si je sice vědomo kritického stavu VO, ale odmítalo jakékoliv své selhání. Na zlepšení situace se prý již pracuje, a proto není potřeba přijímat žádné usnesení, které by je zavazovalo ke zlepšení údržby a stavu VO. Sebevědomě tím konstatovali, že i přes nedobrý a až život ohrožující stav VO, který přímo bije do očí, mají situaci pevně v rukou. (A tak připomněli nápisy na pánských záchodcích z komunistických časů: „Jen zde to máte pevně v rukou, soudruzi.“ ) Ostatně jako mnohé další v Krupce.

Projednávání dalších bodů programu vše jen potvrdilo, včetně diskuze nad vyhláškou o tzv. regulaci hazardu, která s byla schválena většinou zastupitelů města (kromě zastupitelů za ZK) na zářijovém jednání ZM. Čím dál více mnohým dochází, že o žádnou regulaci hazardu v podstatě nejde. Vyhláška totiž hazard v Krupce za zcela neprůhledných okolností vůbec neomezila, ale jen ho zkoncentrovala do rukou jedné vlivové skupiny, navázané na úzké vedení radnice, včetně zisků z průvodních jevů hazardu jako jsou především drogy, lichva a kriminalita. Opět tu máme vysvětlení, proč lidé ze současného vedení města tak usilovali o ovládnutí radnice i za cenu uplácení voleb, policií potvrzených povolebních lží a následné cenzury, za cenu vyhrožování i fyzického napadání opozice radnice.

Diskutující, včetně přítomné právničky zastupující jednu z odstavených firem, jasně konstatovali, že neprůhledným a utajeným výběrem oněch 4 míst, jimž radnice hazard bez jakýchkoliv omezení povolila, byla porušena řada zákonných principů daných platnou legislativou. Právní zástupkyně pak jasně řekla, že jsou připraveni podat stížnost k ústavnímu soudu. Z toho vyplývá, že tento s velkou pravděpodobností může tuto vyhlášku zrušit a městu nařídí uhradit neprůhledně odstaveným ušlý zisk. Nezaplatí ho však ze svého starosta Matouš se svými oblíbenci, ale prostřednictvím rozpočetu města všichni občané krupky ze svých daní. Starosta Matouš blafoval prohlášením, že i město = on má také právní výklad, ale tento ani přes opakované výzvy zastupitele za ZK nehodlal předložit, ani s ním zastupitele seznámit. Podobně tají i důvodovou zprávu, na jejímž základě byly vybrány právě a jen ony 4 dané herny.

Návrh Zdravé Krupky na zrušení této vyhlášky a provedení veřejného výběru adres s povoleným hazardem podle předem jasně daných a zákonných kritérií, Matoušova většina zastupitelů razantně odmítla. Moc dobře totiž vědí, že tři ze čtyř adres, které si sami určili, by tímto výběrem neprošly. A došlo by i k omezení kapacity a provozní doby heren. Jejich odporu se není co divit. Hazard v Krupce vynáší cca 25 milionů Kč čistého ročně. Svým konáním radniční klika sama o sobě říká, že tento balík chce jen a jen pro sebe, a to bez ohledu na důsledky, kterými hazard poškozuje město a jeho občany.

V souvislosti s hazardem zazněly dvě perly. Komunista Kadavý halasně odmítal, že ty čtyři adresy, na nichž dle vyhlášky bude hazard povolen, navrhl jeho partajní druh místostarosta Dubský. Jeho prohlášení bylo však v rozporu se zápisem z jednání komise pro rozvoj města, kde je autorství místostarosty Dubského jasně uvedeno. Místostarosta však mlčel. Tím nechtěně předvedl, jak se za funkci místostarosty nechává zneužívat ke špinavostem, které městu a jeho občanům škodí.
Jazyk za zuby neudržela ani zastupitelka A. Holešinská, zvolená za DSSS, již si starosta Matouš koupil funkcí ve finančním výboru. Tvrdila, že  vyhláška „regulující“ hazardu je tak účinná, že finanční výbor v návrhu rozpočtu na r. 2014 již vůbec nepočítá s platbami za povolení provozování hazardu. Nechtěně tím prozradila, že se páni radní snaží v hernách, které si sami povolili, zbavit povinných odvodů do kasy města. Jde o částku ve výši 6 – 8 mil. Kč ročně. Maskovat její příspěvek tvrzením, že její výkřik byl nesmyslný a byl jen důsledkem její nedostatečné kompetence pro výkon funkce ve finančním výboru města, by ji zajisté urazilo.

Šlo prostě o zastupitelstvo jako každé jiné. Většina návrhů „smrděla“ nevýhodností pro rozvoj i kasu města, chybělo jim jejich jasné a ověřitelné zdůvodnění. Přesto „promatoušovská“ většina v ZM vše bez mrknutí oka schválila. Kdyby se jednalo o jejich peníže či jejich firmu, nikdy by se něčeho podobného nedopustili. Inu, z městského jejich krev neteče. 

S tím vším korespondovalo i jejich rozhodnutí přesunout schvalování rozpočtu na r. 2014 až na konec prvního čtvrtletí již běžícího roku 2014. Důvod, jak se říká v Roučkově a Matoušově ČSSD, je průhledný jak nejčistší křišťál. Díky tomuto odkladu se totiž mnohem lépe dají naplánovat akce města tak, aby co nejvíc sypaly. Jen naivkové předpokládají, že do kasy města. Toto má starosta Matouš opravdu pevně ve svých rukou.

(red,)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.