logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

V pondělí byly podány námitky k návrhu Územního plánu města Krupky

13.12.2013

Zastupitelům a příznivcům Zdravé Krupky a krupským členům Pirátské strany se v zákonném termínu podařilo během velmi krátké doby shromáždit víc než 200 podpisů zodpovědných a odvážných občanů, potřebných pro podání věcně shodných námitek k návrhu Územního plánu města Krupky (dál UP). Návrh UP předložilo vedení radnice v pondělí 2. 12. 2013 k veřejnému projednání a 9. prosinec byl posledním dnem, kdy bylo možno námitky uplatnit. Týkají těchto tří témat:

Námitka č. 1 - UP nenaplňuje cíle a úkoly územního plánování. A to při stanovení ploch určených pro novou výstavbu rodinných domů na plochách stávající zemědělské půdy a zeleně mimo hranice současné městské zástavby. To spojené s nárůstem počtu obyvatel Krupky o 6 600, tj. téměř o 50% a tím nutnosti rozšíření infrastruktury města (školské, zdravotní a sociální služby, bezpečnost, doprava atd.). Nic z toho UP zejména v rozporu s § 18,19 a 53 zák. 183/2006 Sb. nevyhodnocuje, nezdůvodňuje ani neřeší. Přitom současné kapacity již schválených zón pro bydlení, odpovídající potřebám rozvoje Krupky, jsou z 90% NEVYUŽITY. Z těchto důvodů je UP v rozporu s platnou legislativou. Proto žádáme vyřazení výše popsaných ploch z UP.

Námitka č. 2 - Návrh UP neobsahuje řešení cyklostezek podél tras současných hlavních komunikací, jak bylo požadováno v zadání UP. Opět je tím porušena zákonnost tvorby UP, kterou žádáme napravit zařazením těchto cyklostezek do UP.

Námitka č. 3 - UP neřešení nutnost mimoúrovňového křížení hlavní silnice na Teplice s železniční tratí Teplice – Ústí n. L. u Sobědruh. Tím UP konzervuje už dnes nepřijatelné a životu nebezpečné úrovňové křížení. Žádáme vložit řešení tohoto mimoúrovňového křížení do UP.


Zde by mohla informace končit. Jsou tu ovšem i další souvislosti.

V návrhu UP je celá řada dalších chyb a nedostatků. Odborníci, spolupracující s organizátory podání námitek, charakterizovali tento návrh UP jako paskvil. Důvodem špatné podoby UP jsou evidentně soukromé zájmy zadavatelů UP, což je v krupské realitě úzká skupina lidí kolem starosty Matouše. Ti prosazují přeměnu co největší plochy zemědělských pozemků, navazujících na současnou zástavbu města Krupky, na bytové nebo průmyslové zóny. Přičemž již dnes schválené zóny jsou ze značné části nevyužity.

Cílem změn využívání dnes zemědělských pozemků  pak vůbec není zdravý rozvoj města, ale ohromné soukromé zisky. Je smutné, že se pod tímto tlakem ohnula i řada odborníků. Velkým varováním jsou  také informace o již nyní připraveném prodeji těchto pozemků podezřelým figurám z bývalého Sovětského svazu, kolující po Krupce. Vše je maskováno aktivitami občanského sdružení Společenství zvonu, působícího nedaleko pravoslavného kostela v Husitské ulici. Samozřejmě ovládaného figurami z čela krupské radnice, starostu Matouše nevyjímaje.

Právě starostovy soukromé zájmy byly důvodem, proč radnice neučinila nic pro to, aby se příprava UP stala skutečně veřejně přístupnou všem občanům Krupky. Vždyť o tomto jednání, zcela zásadním pro město, před občany ve spíše Matoušově než městské tiskovině zvané RADNICE se mlčelo a mlčí (viz listopadové a prosincové vydání). Podle starosty nemá veřejnost co zasahovat do jeho soukromých zájmů, k jejichž prosazení zneužívá svou funkci. Zneužíval svého postavení již jako místostarosta (viz Oáza ve Vrchoslavi – touto akcí připravil město o 40 mil. Korun), proč by nepokračoval jako starosta. A zkoušet to bude za pomoci většiny zastupitelů města a zastrašováním ostatních dál, dokud mu to budou občané Krupky trpět.

Jsme rádi, že se během tak krátké doby našlo přes 200 odpovědných a nebojácných lidí, kteří výše uvedené námitky svým podpisem podpořili. Jsme přesvědčeni, že je v Krupce mnohem více lidí, kteří s chováním vedení města nesouhlasí a že se brzy přidají na stranu těch, kteří proti těmto soukromým sobeckým zájmům jedné skupiny lidí kriticky vystupují.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.