logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Stav ovzduší v Krupce místní radnici vrásky absolutně nedělá

10.01.2014

Před několika dny se v tisku objevila informace o kvalitě ovzduší v Ústeckém kraji. Protože se týká i Krupky, dovolujeme si část textu uvést i na našem webu:

„Obyvatelé Ústeckého kraje dýchají vzduch, jehož znečištění překračuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) i platné limity. Zákon a evropská směrnice o ovzduší povolují překročit denní limit pro znečištění prachem po 35 dnů během kalendářního roku. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu měřící stanice Most tuto kvótu vyčerpala už během července, stanice Děčín, Ústí nad Labem, Krupka a Lom pak během prosince," uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví a dodal: „Celoroční průměrná koncentrace prachu v posledních letech zákonný limit sice nepřekračovala, ale ten není stanoven odborně, nýbrž politickým rozhodnutím. Hodnota doporučená WHO pro ochranu lidského zdraví byla překračována o 50% i více."

Prach v ovzduší přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2012 na svědomí zhruba 5500 předčasně zemřelých lidí a 1800 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíží.

Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 mikrometrů (PM10). Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění. „Částečky o průměru do 2,5 mikrometrů (PM2,5) se označují jako jemný prach a jsou schopny pronikat hluboko do dýchacího systému.


Ovzdusi   Leden 2014 
„V rámci vědeckého Programu Teplice se ukázalo, že očekávaná délka života při narození je tu oproti regionům s menším znečištěním o 2 až 3 roky kratší. Podlé výzkumu znečištěné ovzduší významně ovlivňuje genetický materiál a reprodukční funkce člověka. Znečištění v regionu negativně ovlivňuje už vývoj zárodku v děloze, pravděpodobně ovlivňuje i kvalitu spermií, a tím i zdraví příštích generací.“
Celý článek si můžete přečíst zde

Výše uvedené informace snad mnohým pomohou pochopit, proč kladou zastupitelé a příznivci Zdravé Krupky takový důraz na kontrolu kroků radnice, kterými je možno v Krupce ovlivňovat stav ovzduší i celého komplexu životního prostředí. Od údržby a obnovy zeleně ve městě, přes sledování problematiky lokálních topenišť, až po důsledky provozu velkých výrobních závodů v Krupce, včetně odmítání dalšího rozšiřování bytových a průmyslových ploch v katastru města.

Dalším důvodem, proč dbát na kvalitu ovzduší v našem městě a okolí, je nebezpečí polétavého prachu. Váží se na něj totiž rakovinotvorné plynné látky, které mnohem razantněji poškozují lidský organismus. V Krupce to nezůstává bez následků. Zkuste se osobně zeptat svých lékařů. Ovšem mezi čtyřma očima, protože lékaři působící v objektech města si v obavě z konfliktu s radnicí netroufají o tomto veřejně hovořit.

Krupská radnice samozřejmě tyto informace má, ale situaci nijak neřeší. Bohužel ji naopak ještě dál zhoršuje. Nejenže provozovatele zdrojů velkého znečištění důsledně nekontroluje, ještě je hájí a dále se snaží zvyšovat jejich počet a tím i intenzitu znečištění. Ukázkově to předvedla v průmyslové zóně, kdy nezodpovědně a podvodně povolila výrobu poškozující životní prostředí. V návrhu nového územního plánu pak prosazuje další expanzi bytových a průmyslových zón. Vše za cenu likvidace zelených ploch. Samozřejmě většinou na pozemcích příznivců a rodin spřízněných s pány z radnice.

Viditelně je za tím bezohledná chamtivost krupských radních (včetně místních sociálních demokratů a komunistů), nehledící na zdravotní důsledky obyvatel Krupky. Ti, na rozdíl od radních, povětšinou nemají na každoroční dlouhé ozdravné pobyty u moře či na horách.

Radnice, jíž by záleželo na občanech města, by se postarala o zavedení určitých podmínek a informačního systému, který by občanům nabízel alespoň několika hodinovou rekreaci na hřebeni Krušných hor. Zejména v době inverzí, kdy hory často převyšují horní hranici inverzí, které dál zhoršují stav ovzduší dole v Krupce.

Inverze 1  Inverze 2autor: M. Lachmanová

Odpovědná radnice by umístila na Komáří vížce kameru, která by prostřednictvím webu města upozorňovala krupské občany dusící se dole ve smogovém hnusu na slunečné počasí a čistý vzduch na hřebeni Krušných hor, případně by o tom informovala městským rozhlasem. Zvýhodnila by v této situaci cenu  jízdného městské lanovky nebo zajistila přepravu dětí a seniorů najatým autobusem.

Ale to krupskou radnici ani ve snu nenapadne.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.