logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Korupční kruh průmyslové a bytové zóny současného starosty Krupky Z. Matouše se uzavírá

20.05.2016

MF DNES z pátku 13. 5. zveřejnila inzerát dražební společnosti NAXOS, v které je oznámena dražba neobsazených (tedy většiny) pozemků v zasíťované bytové zóně Krupka – Vrchoslav, zvané Sluneční stráň. Uzavírá se tak mnohaletý příběh dokumentující, proč se dnešní starosta Z. Matouš tak snaží ovládat radnici a tím celou Krupku.

Tento příběh začíná už po roce 2000, kdy zastupitelstvo města Krupky projednávalo a později schválilo prodej pozemků městské průmyslové zóny developerské firmě za necelých 20 Kč za m2. Jednáním s developerem byl pověřen tehdy místostarosta Matouš. Na jeho návrh zastupitelstvo, až na jeden hlas ( zastupitele P. Malečka), tuto cenu odsouhlasilo i přesto, že tehdy obvyklá cena byla u tohoto typu pozemků na úrovni 200 Kč za m2, jak dokazovala i písemná informace znalecké komory. Při ploše zóny cca 100 hektarů přišlo tedy město tímto rozhodnutím o 150 – 180 milionů Kč!

Za pár let se na jednání zastupitelstva objevil návrh na změnu Územního plánu (dál jen ÚP), který z polí mezi vrchoslavskou šroubárnou a silnicí na Dubí dělal stavební parcely. Z katastru nebylo těžké zjistit, že majitelem většiny pozemků je tehdy ještě místostarosta Z. Matouš. To poté, co město Krupka ústy koho jiného než p. Matouše, odmítlo tyto pozemky koupit od státu (jako mnohé další, které se pak staly vlastnictvím lidí z okolí Z. Matouše) za něco přes 10 Kč za m2.

Změna ÚP byla v několika zákonných krocích většinou zastupitelů schválena. Obratem prodává tyto pozemky, ale už jako stavební, ale nezasíťované, Z. Matouš a spol., jaké to překvapení … tomu developerovi, kterému pomohl získat průmyslovou zónu za necelou dvacku za m2. A to za cenu, kterou u průmyslové zóny sám označil za nemožnou, tedy cca 200 Kč za m2. A stejný developer si už v době, kdy pozemky ještě byly v majetku Z. Matouše a spol. objednal zastavovací studii.

Nebyl  problém si smlouvu za cca 43 milionů Kč mezi developerem a Z. Matoušem a spol. na katastru vytáhnout (což lze i dnes). Ohromující na ní je, že podmínkou dílčích plateb pro tehdejšího místostarostu Z. Matouše  a spol. je schválení zákonných kroků ÚP zastupitelstvem. To znamená, že Z. Matouš dostával postupně zaplaceno až poté, co k jednotlivým krokům zastupitelstvo přesvědčil. Celou touto kauzou se zabývala a zveřejnila ji Česká televize. A znalci korupčního prostředí takto provedou změnu ÚP a související prodej pozemků označili za špatně zamaskovaný úplatek od developera tomu, kdo mu zařídil o víc jak 150 milionů podhodnocený prodej průmyslové zóny. Tedy …. no hádejte kdo?

Problémem se zabývala i Policie ČR, která však konstatovala, že činy poškozující město v součtu částkou přes 200 milionů Kč trestné nebyly, protože s tím souhlasila většina zastupitelů. No a ti se podle policie vč. Z. Matouše jen neúmyslně spletli (mezi těmito pomýlenými byl p. Dubský - KSČM, dnes Z. Matoušem odměněný funkcí místostarosty).  A asi jen náhodou se majitelem dalšího obřího pozemku ÚP Krupka změněného z polí ve stavební parcely (s potencionálním ziskem cca 100 milionů Kč) stal jeden z policistů útvaru, kde takovéto „erudované“ policejní rozhodnutí padlo.

No a to není všemu konec. Developer, který koupil od Matouše a spol. pozemky je sice zasíťoval, ale trefil se do finanční krize, pozemků se prodalo jen pár a developer i díky tomu zkrachoval. Krupská radnice už s oficiálním starostou Z. Matoušem (též vlivným členem ČSSD) v čele nelenila. Řadou kroků předložených Z. Matoušem a následně schválených většinou jemu sloužících zastupitelů byly vnější sítě v bytové zóně převedeny na město, voda a odpady složitou peripetií přes město na SVS. Jak se to udělalo – bum a legislativně vyčištěná bytová zóna jde přes insolvenčního správce a dražební firmu do veřejné dražby. S vyvolávací minimální cenou mezi  680 - 750 Kč m2 zasíťovaného pozemku.

A tak to jediné, co krupská radnice (tedy v reálu Z. Matouš) neudělala, bylo požádat insolvenčního správce o bezúplatný převod volných pozemků do majetku města. To právě z důvodu škody, která městu vznikla „nepochopitelným“ a město poškozujícím postupem jeho představitelů. No není se co divit, vždyť to by sám Z. Matouš přiznal, že tehdy postupoval v rozporu se zájmy města a jeho občanů.

 No a taky by tím padla šance na potenciální odměnu (ošklivě zvanou úplatek) od těch, kterým dražba očištěných pozemků přinese zisk. Že to je ošklivé obvinění? Ale kdepak, jen realita, kterou Z. Matouš řadou i zde popsaných kroků sám o sobě potvrzuje. Čímž sám o sobě říká i to, proč se tak usilovně snaží ovládat město. Například až tak, že se v jeho prospěch a prospěch jeho kumpánů uplácí u voleb.

P. Maleček, zastupitel za Zdravou Krupku

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.