logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

K programu 10. zasedání ZM Krupky - o čem budou zastupitelé jednat

19.06.2016

Překvapivě bylo svoláno poslední zastupitelstvo města před prázdninami na 14. hodinu. Ale překvapením není jen změna začátku.

Na ÚD je vyvěšen podrobnější program, ale po seznámení s předloženými materiály bychom rádi upozornili na pár momentů.    

  1. Rada města opět doporučuje k prodeji řadu pozemků (celkem 22 záměrů) - navržené ceny opět neodpovídají cenám v místě a čase obvyklým, město se i nadále vystavuje kritice, že nerespektuje princip dobrého hospodaření se svěřeným majetkem.
  2. Rada města doporučuje vykoupit v centru města dva objekty - hotel Horal a penzion Kavalier. Potvrzuje se, že město nemělo a stále nemá absolutně žádnou koncepci či vizi, jak by mělo centrum Krupky vypadat. Před časem rozprodalo na náměstí celkem za pakatel (pro město) řadu objektů a nyní přichází se záměrem kupovat jiné. Současně je nutno upozornit na fakt, že finanční situace města není nijak růžová. Proč? Viz následující bod.
  1. Rada města navrhuje ke schválení návrh Smlouvy o revolvingovém úvěru 15 mil.Kč na dobu neurčitou na krytí běžného rozpočtu - tento úvěr bude použit na předfinancování dotačního projektu "ArcheoMontan 1018"
  2. Rada města současně schválila 9. 6. prodej dalších dvou objektů z majetku města - kina a ZUŠ a doporučuje ZM objekty odprodat.
  3. Rada města předkládá současně návrh na přijetí dalšího dlouhodobého úvěru s limitem 15 mil. Kč (se splatností 10 let, měsíční splátky ve výši 125 tis. Kč) na financování investičních potřeb města v návaznosti na překládaný materiál týkající se záměru prodeje  nemovitostí (Kino, ZUŠ). V důvodové zprávě je doslovně uvedeno: "Pro případné schválení výkupu nemovitostí nejsou v rozpočtu města v roce 2016 zdroje na financování.“

      Slušný Kocourkov, nemyslíte?    

  1. Rada města dále překládá Smlouvu o poskytnutí neinvestiční účelové dotace v rámci programu regenerace MPR a MPZ v roce 2016 na obnovu kulturní památky „Kovárna – bývalá, Husitská ul.“ na pokládku cihelné dlažby, opravu dřevěných prvků balkonu, opravu schodů a zábradlí. Výše dotace cca 233 tis. (z toho činí dotace Ministerstva kultury v roce 2016 194 tis. a již schválený příspěvek města cca 39 tis. Kč) Tento objekt je ve vlastnictví spolku Společenstvo zvonu, jehož členy je hned několik současných zastupitelů města vč. starosty.
  1. Na vědomí jsou zastupitelstvu předloženy i zprávy finančního výboru (svou kontrolou neshledal žádná pochybení) a kontrolního výboru.

Kontrolní výbor  měl 25.4. 2016 na svém programu kontrolu měsíčníku Radnice, uveřejňování příspěvků, dodržování tiskového zákona. Potvrdil, že redakční rada neuveřejnila zastupitelům za Zdravou Krupku příspěvek s titulem „Proč odmítla Zdravá Krupka regulaci hazardu předloženou starostou města“ z ledna 2014 jako reakci na článek v měsíčníku Radnice z října 2013 „Zastupitelstvo v Krupce rázně a tvrdě zasáhlo proti hazardu ve městě“. Okresní soud nařídil městu povinnost příspěvek zveřejnit a zaplatit náhradu řízení ve výši 25 800,- Kč. Město se v současnosti proti tomuto rozhodnutí odvolalo (KV jistě omylem zaměnil tuto kauzu s kauzou Ing. Příhody. V jeho případě – nařídil Okresní soud v Teplicích uveřejnění sdělení o nesprávném postupu prodeje pozemků z majetku města. Po odvolání města potvrdil 4. dubna 2016 Krajský soud v UL rozhodnutí Okresního soudu v Teplicích).

Kontrolnímu výboru byla zřejmě utajena informace o nezveřejnění dalšího příspěvku zastupitelů ZK z února letošního roku.Ve své zprávě se o ní nezmiňují.

Kontrolní výbor učinil tento závěr - Doporučuje zastupitelstvu města:

  1. zpracovat a schválit zastupitelstvem města Pravidla pro vydávání místního periodika,
  2. Redakční radu jmenuje pouze zastupitelstvo města,
  3. Do redakční rady jmenovat i zástupce opozice.
  1. Odbor územního plánování a stavebního řádu předkládá ZM ke schválení zadání změny č. 1 územního plánu Krupka. Zadání má prověřit a podle výsledků prověření navrhnout řešení 7 záměrů.  Některé z nich se týkají vymezení zastavitelnosti pozemků (rozšíření průmyslové zóny v k. ú. Soběchleby) a změny využití části zastavitelné plochy z plochy smíšené na plochu produkční (Nové Modlany – v ul. Pod Stadionem), další změny způsobu využití v části zastaveného území města v k.ú. Vrchoslav  z dosavadního způsobu využití jako zahrádkářská kolonie na plochu bydlení v rodinných domech.

Připomínáme, že Zdravá Krupka podala v květnu 2014 Podnět k přezkumu nového územního plánu, schváleného v dubnu 2014 zastupitelstvem města ke Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Do dnes tento úřad nevydal k tomuto podnětu žádné jasné stanovisko a s jeho vydáním neustále otálí. Podle informací odpovědných úředníků leží již stanovisko k podnětu u vedoucí odboru cca rok a půl připravené k podpisu, ale zatím k němu nedošlo. Zdá se, že i úřad ví, že je cosi hodně shnilého v novém územním plánu města Krupky.

 

O průběhu a výsledcích zasedání budeme ty, kteří se nebudou moci sami zasedání zúčastnit, informovat.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.