logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Podivné radniční kšefty s nemovitostmi

22.06.2016

Zamyšlení Zdravé Krupky nad způsobem hospodaření s pozemky a nemovitostmi v režii starosty Z. Matouše.

Nákupy, prodeje či směny nemovitostí, často ve spojení se změnami územního plánu, jsou oblíbenou zábavou Matoušova vedení města. Zvláště pikantní ji pak činí ceny, které jsou z „neznámých důvodů“ pro město ve většině ztrátové a tím zákonitě ziskové pro ty, kteří od města nakupují nebo mu prodávají. V tomto směru bylo obvyklé i poslední zastupitelstvo konané 20.6.

Když pomineme kšefty s pozemky se ztrátou pro město, blížící se  od r. 2000 výši 300 milionů Kč (hlavně majstrštyk s průmyslovou zónou a bytovou zónou Vrchoslav), jsou zajímavé i prodeje a nákupy všemožných objektů. Pamětníci vzpomínají na prodej maršovské Delty či DK Bohosudov (Koloseum) prodané za 2 – 3 krát nižší cenu, nebo na nákup lanovky čtyřnásobně nafouklý vůči původní ceně. Pikantní byl i prodej městských kotelen, kdy bylo z kotelen prodáno jen jejich technologické vybavení a budovy ponechány v majetku města, aby bylo možno vyhnout se jejich veřejnému prodeji.

O rozšíření tohoto výčtu podivných nákupů a prodejů se postaralo i poslední zastupitelstvo. Na programu se objevil výkup objektů hotelu Horal a penzionu Kavalír. Scénář byl obvyklý. Nejdřív byl výkup zdůvodněn bohulibým záměrem udělat z nich domy s pečovatelskou službou, kde by si důchodci lebedili v prý živém centru města (což je bezesporu pozitivní). Pak ale velitel městské policie zastupitele vyděsil nepravostmi, které se v těchto objektech údajně dějí a nelze je přes enormní snahu policie zastavit.  A to vše bylo doplněno tím, že je to v souladu s plánem revitalizace a oživení, již delší čas vadnoucího městského centra Bohosudov.  Onen plán na oživení centra bohužel zatím nikdo neviděl.

Matoušovi zastupitelé už už nadšeně zvedali ruce pro výkup těchto objektů, když bylo hlasování odloženo kvůli požadavku zastupitelů Zdravé Krupky. Žádali, aby před tím, než bude oficiálně schválen onen revitalizující (oživující) plán, bylo přijato alespoň usnesení stvrzující onen jen chiméricky vyslovený záměr změny penzionů na domy s pečovatelskou službou.

Starosta tento požadavek označil za zbytečnost (Si přeci věříme, nééé?), ale pak, vědom si oka kamery, byť znechuceně, dal o navrženém usnesení hlasovat. Samozřejmě on a  jeho zastupitelé, až na pár výjimek, toto usnesení razantně odmítli, aby obratem výkup penzionů do majetku města odsouhlasili. 

Takže,  kdopak z vás čtenářů si vsadí na to, že tam ty „pečovateláky“ budou? A kdo si vsadí na to, že při těch výkupech, organizovaných Matoušovou radnicí, nebude město řádně oholeno? Zajímavá je i představa, cože bude chtít majitel Minihotelu Na Konci (Unčína), který svůj objekt též nabízí k prodeji. V souvislosti s tím stojí také za zamyšlení i to, jak majitelé krupských penzionů věří slibům radnice v mocný rozvoj krupského turistického ruchu, poté co krupské hornické památky vstoupí do UNESCO.

Takže doposud nic neobvyklého. Jednu zvláštnost však poslední zastupitelstvo mělo. Všichni věděli, že rada města odsouhlasila záměr prodeje Kina Krupka a vily, v které sídlí Základní umělecká škola. Všichni však tajemně mlčeli, stejně jako úřední deska a web města, kde je prodej těchto kulturních objektů „z neznámých důvodů“ skryt pod hlavičkou prodeje pozemků.

Co z tohoto dvojího radničního utajování a mlčení vyplývá, snad netřeba, i z pohledu výše popsaného, vysvětlovat.

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.