logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

A je tu! Návrh rozpočtu města na rok 2017

12.02.2017

V pátek 10. února byl  na webu města zveřejněn Návrh rozpočtu města na rok 2017, tedy spíše na zbývajících cca 10 měsíců letošního roku.

Zatímco řada měst začíná pracovat na rozpočtu již na podzim předcházejícího roku, zapojuje do jeho přípravy i širokou veřejnost, aby s ní probrala priority, a ještě před skončením starého roku byl rozpočet zastupitelstvem projednán a po případných úpravách schválen, přežívá v Krupce neustále stará praxe – tj. o ničem s lidmi, a pozor ani se zastupiteli, nemluvit, na posledním zastupitelstvu předcházejícího roku schválit rozpočtové provizorium, a „vylézt“ až koncem února (občas i začátkem března) s něčím, čemu krupské vedení města hrdě říká Návrh rozpočtu města.

Návrhem rozpočtu města, který je v Krupce předkládán ve stejné podobě jak veřejnosti, tak i zastupitelům, je dokument čítající několik stránek (letos přesně 13 i s titulní stránkou). Ve své podstatě však vůbec nejde o žádný návrh v pravém slova smyslu, k němuž by bylo možno se jakkoli vyjádřit. Obsahuje natolik málo informací, že není k čemu se věcně vyjádřit a podílet se na jeho úpravě. Upozorňovat na tento nedostatek, je házením hrachu na zeď. Zbytečnou ztrátou energie. Kde není vůle,těžko nějakou nápravu zjednat.

Krupské vedení zbaběle využívá zákonné možnosti předkládat rozpočet města v co nejstručnější podobě. O čem to svědčí? O tom, že si starosta se svou koalicí i nadále na demokracii pouze hrají. Je smutné, že starosta Z. Matouš nestihl za dobu svého působení v krajském zastupitelstvu  coby krajský radní pochopit, že když byl kraj i po krajských volbách schopen připravit a chválit podrobný návrh rozpočtu pro celý Ústecký kraj ještě před koncem minulého roku, měl by to on za ta léta, kdy Krupku ovládá, umět  na komunální úrovni zvládnout  také, a to levou zadní. Bohužel. Jde o neschopnost nebo nevůli? Uvidíme, zda se bude schopen z krajské praxe poučit alespoň dodatečně.

Z návrhu se nedozvíte, jak a nač přesně budou rozpočtové limity pro jednotlivé organizační jednotky města v nadcházejícím roce konkrétně použity (využity, zneužity). Až se jen pár dní po schválení onoho Návrhu rozpočtu města objeví na webu města detailní rozpracování rozpočtu, nebude již možné se k ničemu vyjadřovat. Vše bylo v hrubých číslech již schváleno. A vedení města bude mít volnou ruku, jak se schválenou sumou v rámci jednotlivých organizačních jednotek nakládat, aniž by jí do toho mohlo zastupitelstvo mluvit. 

Tento návrh bude jistě na nadcházejícím zastupitelstvu města 27. února (začátek v 9.00 h.), stejně jako v minulých letech, bez připomínek a odmlouvání koaličními zastupiteli schválen. My za Zdravou Krupku nebudeme moci ani letos pro takto předložený návrh rozpočtu zvednout ruku.

No schválně – kdo z vás by ho v této podobě s čistým svědomím schválil???

Zdravá Krupka


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.