logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Záznam z posledního zasedání Zastupitelstva města Krupky, komentář Zdravé Krupky

01.03.2017

V pondělí 27. února se po téměř třech měsících sešli zastupitelé města. Zasedání  se zúčastnilo celkem 19 z 21 zastupitelů. Nepřítomni byli zastupitelé P. Maleček a A.Vítů.

Průběh byl i tentokrát dosti bouřlivý. Postaral se o to sám starosta, který bytostně nesnáší neposlušné zastupitele, tj. takové, kteří se ptají, chtějí vědět, žádají odpovědi a vysvětlení, zdůvodnění atd., pokud se jim jich nedostalo v předložených materiálech. Nepotřebuje přece, aby se někdo něco dozvěděl. Čím méně informací budou mít zastupitelé a prostřednictvím videozáznamu i veřejnost, tím snáze se může podařit lakovat situaci v Krupce  na růžovo a manipulovat prostřednictvím Radnice krupskou veřejnost. Nebýt dotazů Zdravé Krupky, jistě byl by zasedání „sfoukl“ za polovinu času.

Zastupitelstvo mělo před sebou několik důležitých bodů programu, mezi něž beze sporu patřilo tzv. projednávání a schvalování Návrhu rozpočtu města na rok 2017. Proč tzv. = tak zvané projednávání? To posuďte sami na základě videozáznamu. O projednávání tu nelze vůbec mluvit, jsou přečteny pouze základní informace, které byly předloženy veřejnosti 15 dní před oním tzv. projednáváním. Od nástupu Z. Matouše do funkce starosty města jsou každoročně předkládané návrhy rozpočtu natolik strohé a nic konkrétního nevypovídající, že nezbylo, stejně jako v minulých letech, se na mnohé ptát. Dotazy jako vždy přicházely od zastupitelů za Zdravou Krupku, tentokrát se hodně snažil R. Příhoda. Ostatní se tvářili, že je jim buď vše jasné, nebo je to nezajímá. Starosta byl ovšem neskutečně pobouřen, že si vůbec někdo dovolil ptát se, brunátněl, přestával se ovládat, s arogancí sobě vlastní se snažil od konkrétních odpovědí opakovaně odvádět pozornost zcela jiným směrem, aby následně tázajícího zesměšnil. Zastupitel R. Příhoda se ovšem nenechal zmást, vždy žádal na konkrétní otázku konkrétní odpověď. 

  4. 40  - Rozpočet - přednesení zprávy k  Návrhu rozpočtu města na rok 2017 Bc. M. Brožovou

11.00 – Začátek rozpravy k Návrhu rozpočtu

Nelze přehlédnout starostovu nejistotu, zakrývání si tváře rukou před kamerou, pokusy kličkovat, aby nemusel dát jasnou odpověď.

32.35 – Rozpočtový výhled  - referuje Bc. M. Brožová

33.23 – Dodatek ke smlouvě o úvěru

V důvodové zprávě je uvedeno: Zastupitelstvo města svým usnesením z 12. 09.2016 schválilo pod bodem A/11 uzavření Smlouvy o úvěru reg. č. 99015553505 s Komerční bankou, a.s., kterou byl městu poskytnut úvěr ve výši 15 mil. Kč na pořízení dvou nemovitostí a to s čerpáním do 31.12.2016. Vzhledem k tomu, že město k datu 31.12.2016 uzavřelo kupní smlouvu na jednu nemovitost a o koupi druhé nemovitosti budou vedena jednání, je předložen návrh na uzavření Dodatku ke smlouvě o úvěru, kterým se prodlužuje lhůta pro čerpání úvěru do 30.06.2017.

Co to znamená. Město, ačkoli má nedostatek prostředků na investice do oprav objektů spravovaných městem, nerozumně uvažuje ještě o dalším zadlužení, když chce koupit momentálně nepotřebné nemovitosti. Schválení koupě jedné – penzionu Kavalír -  si starostova „klika“ prosadila tajným hlasováním na zastupitelstvu v listopadu loňského roku. Proč tajným hlasováním? Mocí mermo chtěla dát prodávajícímu za nemovitost o 2,5 mil. Kč z městské kasy více, než bylo nutné. Takže město koupilo Kavalír za 7. 500 000,- Kč. Zdá se, že si chce starosta podobný byznys zopakovat v případě koupě hotelu HORAL. Sám navrhl Radě města ke schválení členy pracovní skupiny pro vyjednávání o koupi HORALU ve složení místostarosta Dubský a zastupitelé Kadlec, Penc, Klaška, Dbalý a Bačová.  Jednání se současným  vlastníkem proběhlo 22. února 2017. Ačkoli vyzněl závěr jednoznačně v neprospěch koupě HORALU, bude chtít starosta s největší pravděpodobností přesto HORAL zcela nevýhodně pro město koupit. No, nechme se překvapit. Rozhodnout by se o tom mělo na dubnovém zastupitelstvu, jak sám starosta avizoval.

36.18 – Prodej pozemků z majetku města

Tento bod je již evergreenem. Málokde se pořád tolik prodávají pozemky z majetku města, jako je tomu v Krupce. V záznamu si můžete poslechnout debatu před samotným hlasováním o jednotlivých žádostech. Pasáž schvalování za cenu podle Pravidel, jak bez schválení zastupitelstvem prosadil sám starosta, je vypuštěna. Stručně řečeno. Všechny pozemky byly schváleny k prodeji za cenu dle Pravidel, tj. o pár desítek korun vyšší, než byla cena odhadní. Jak si vysvětlit, že ceny dle odhadce byly ve všech případech nižší než již dříve hodně nízké ceny dle Pravidel města? Jak je možné, že jsou mnohem nižší, než za kolik se pozemky v Krupce běžně prodávají, ovšem nikoli městem? Budete si muset odpovědět sami. Za pozornost stojí povšimnout si zájmu většiny zastupitelů o projednávání tohoto bodu. Detailnější komentář přineseme dodatečně.

49.50 – Žádost TJ KRUPKA o vyjmutí pozemků z budoucí kupní smlouvy

Další dost zvláštní až podezřelý „kšeft“. Starosta si neustále podpírá hlavu, skrývá tvář za ruku, kterou si podpírá hlavu. Opět brunátní – důkaz o tom, že jde o prekérní záležitost, kterou chce prosadit děj se co děj. Místostarosta Rouček hlásí jako předseda TJ Krupka podjatost.  Další podrobnosti budou následovat.

Komentář k dalším bodům programu přineseme v následujících dnech.

(red.)

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.