logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Chceme vyvážený a transparentní měsíčník Radnice

01.08.2017

 

Koncem července vyšlo „prázdninové“ číslo měsíčníku Radnice. Na jeho druhé stránce si můžete přečíst mou odpověď na „Omluvu“, kterou zareagovala v červnové Radnici redakce měsíčníku na můj příspěvek týkající se obsahu a charakteru právě tohoto radničního periodika. Ani moje „Odpověď“ však nezůstala bez další odezvy redakce. Ještě než se k ní vyjádřím, musím připomenout několik zásadních skutečností.

Redakce měsíčníku Radnice tyto noviny systematicky zneužívá k jednostranné prezentaci starosty a radních. Pro jeho vydávání neexistují žádná pravidla a redakce odmítá jakákoliv přijmout. Dlouho odmítala zveřejňovat články opoziční Zdravé Krupky i za cenu porušování tiskového zákona. Dvakrát jsme se s městem soudili a dvakrát jsme spor vyhráli. Nakonec byly naše příspěvky zveřejněny. Jde nám o to, aby se občané Krupky mohli seznámit i s jiným názorem.

Radniční paskvil

Od roku 2011, kdy se stal starostou města Zdeněk Matouš, se obsah Měsíčníku radnice zásadně proměnil. Nenajdete v něm žádné informace o činnosti Rady ani Zastupitelstva města Krupky. Nedozvíte se o aktuálních problémech. Kromě toho nesplňuje měsíčník ani politickou vyváženost. Neobjevují se v něm jiné názory než ty, které zastává starosta a jeho koaliční zastupitelé.

Neméně závažné je to, že měsíčník nemá redakční radu (orgán nezávislý na vedení města). Nikdo přesně neví, kdo tvoří redakci (není totéž co redakční rada), jak se vybírají příspěvky, ani to, kdy je uzávěrka pro přijetí příspěvků. Nic z toho se nedozvíte ani v tiráži měsíčníku, ani na stránkách města.

Krupskému radničnímu periodiku zkrátka chybí vše, co by mělo mít: otevřenost, vyváženost, transparentnost.

Radši se soudit než zveřejnit názor opozice

Protože je idylicky líčený život v Krupce na stránkách měsíčníku Radnice daleko od každodenní reality, snažíme se vám již několik let nabízet náš pohled na to, co se v Krupce a na radnici děje. Prostor v měsíčníku Radnice jsme ale nedostávali. Teprve na podzim roku 2013 se objevila naděje. V platnost vstoupila totiž novela tiskového zákona, která zavedla pro vydavatele radničních periodik povinnost poskytovat veřejnosti objektivní a vyvážené informace s cílem zamezit zneužívání těchto periodik jen jednou politickou stranou či širším uskupením, které má v zastupitelstvu většinu. Konkrétně povinnost uveřejnit sdělení všech zastupitelů včetně těch opozičních.

Netušili jsme ovšem, jak úporně se bude vydavatel (tj. město představované starostou) uveřejnění odlišného názoru ze strany jediné opozice v krupském zastupitelstvu bránit.

V případě dvou příspěvků, které vydavatel odmítal buď uveřejnit, nebo je svévolně upravoval, jsme byli nuceni obrátit se na soud. Oba soudní spory jsme vyhráli. Město muselo naše články uveřejnit a uhradit náklady spojené se soudním řízením ve výši přesahující 40 tisíc Kč.

Náš článek o podivné regulaci hazardu v září 2013 byl uveřejněn skoro po třech letech. Kvůli němu nás vydavatel měsíčníku dodnes napadá, že jsme se dopustili pomluvy i přes to, že za námi stojí rozhodnutí okresního i odvolacího soudu. Podle nich jsme se žádné pomluvy nedopustili a soud připomněl, že „u osob veřejně činných, tedy včetně komunálních politiků, se musí akceptovat větší míra veřejné kritiky než u jiných občanů. Tím se podporuje veřejná diskuse o veřejných věcech a svobodné utváření nástrojů.“

Druhý příspěvek, v němž informoval náš zastupitel Rostislav Příhoda o špatném postupu při prodeji pozemků z majetku města, byl uveřejněn v nezkrácené a redakcí neupravené podobě až po roce (str. 8).

Proč ještě nemáme pravidla pro vydávání měsíčníku?

Již loni na jaře předložil kontrolní výbor zastupitelstvu města výsledek své kontroly činnosti redakce měsíčníku Radnice (dva prohrané soudní spory, neexistující redakční rada atd.). Současně navrhl přijmout ke zkvalitnění periodika tato opatření:

  1. Zpracovat a schválit zastupitelstvem Pravidla pro vydávání místního periodika.
  2. Redakční radu jmenuje pouze zastupitelstvo města.
  3. Do redakční rady jmenovat i zástupce opozice.

Abychom ukázali, že umíme nejen kritizovat, ale také pracovat, připravili jsme podle Manuálu pro dobré radniční periodikum a dobré praxe v jiných městech Pravidla pro vydávání měsíčníku Radnice. Dokument spolu s důvodovou zprávou jsme předložili všem zastupitelům a vyzvali je k připomínkování, abychom ho mohli na dalším jednání zastupitelstva schválit.

Tuto iniciativu však pojal šéfredaktor Radnice a tiskový mluvčí úřadu v jedné osobě, Milan Křivohlavý, za útok proti měsíčníku a za nestydatou politickou ambici zastupitelky za Zdravou Krupku. 

Těžko říct, proč se šéfredaktor spolu s anonymními redaktory tak brání přijetí nezbytných pravidel. Chtějí snad občanům Krupky něco tajit? Anebo chce starosta Matouš za peníze z našich daní dál pokračovat ve své permanentní politické kampani?

Bojujeme za vydání každého článku

Od nabytí účinnosti novelizace tiskového zákona nám bylo v Radnici uveřejněno pět článků, včetně toho posledního. V lednu jsem žádala o zveřejnění článku “Kdo rozhoduje o obsahu a charakteru měsíčníku Radnice.” Ani po třech měsících článek nevyšel. Postupovala jsem tedy podle tiskového zákona a obrátila se na vydavatele, abych uplatnila právo na uveřejnění tzv. doplňující informace. V tomto případě musí vydavatel článek zveřejnit v následujícím čísle. To se ale nestalo a já jsem se rozhodla potřetí podat na vydavatele, tj. město žalobu.

31. května jsme na facebookové stránce Zdravé Krupky informovali občany o tom, že pokud se neobjeví můj příspěvek v červnovém vydání, jsem připravena se opět soudit. A hle. Příspěvek vyšel a já jsem žalobu stáhla. Město ovšem musí uhradit náklady řízení, protože nedodrželo zákon a zveřejnilo příspěvek o měsíc po termínu. Město se proti tomu odvolalo.

Přijmout porážku? Ani za nic!

Mé poslední vyjádření v měsíčníku - „Odpověď“ na Omluvu redakce byla zveřejněna bez průtahů, konečně tak, jak ukládá tiskový zákon.

Považujeme za obrovský úspěch Zdravé Krupky, že jsme svou důsledností přiměli město dodržovat tiskový zákon. Přijmout porážku chce odvahu. Tu však starosta Matouš a šéfredaktor Radnice Křivohlavý nemají. Nezbývá jim než kolem sebe dál zoufale kopat, manipulovat skrze nepravdivá tvrzení a útočit proti mé osobě, jak to učinili i v posledním čísle Radnice. Mé vyjádření k tomu bude následovat.

 

Miloslava Bačová, zastupitelka Zdravé Krupky

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.