logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Komentář k poslednímu zasedání zastupitelstva města Krupky

07.03.2018

Včera uplynul týden od posledního zasedání zastupitelstva našeho města. Zasedání se zúčastnilo 19 z 21 zastupitelů, dva byli omluveni. Během jednání opustil sál také radní T. Liška.

Začátek zasedání stanovil starosta Z. Matouš na 8.00 hodin ráno. V tomto čase může začínat zasedání snad opravdu jen v Krupce. Jinde se konají ZM běžně v pozdějších odpoledních hodinách. Strach starosty z účasti veřejnosti musí být vskutku opravdu velký.

Pro všechny zájemce, kteří se nemohli osobně dostavit, jsme jako vždy připravili videozáznam (viz předcházející příspěvek). Nyní si dovolíme ještě doplnit komentáře k některým projednávaným bodům.

 

ROZPOČET MĚSTA

Od roku 2011, kdy je starostou města Z. Matouš, se nestalo ani jednou, že by se mohli zastupitelé a veřejnost zapojit do přípravy rozpočtu města na následující rok. Nic se neprobírá s veřejností, nic se neřeší spolu se zastupiteli. Správné by bylo, kdyby vedení města vyzvalo v polovině roku občany, aby se vyslovili k tomu, co by bylo ve městě potřebné z jejich pohledu v následujícím roce opravit, zrekonstruovat, nově vybudovat apod. K ničemu takovému nikdy nedošlo. Zcela pravidelně se za starosty Matouše vyhlašuje v listopadu rozpočtové provizorium, aniž by starosta jen jeden jedinkrát dokázal tento krok zdůvodnit. Rozpočet na další rok je schvalován koncem února či začátkem března. Jednou se dokonce stalo, že měsíčník Radnice, který vyšel v den konání ZM, které mělo schvalovat rozpočet, obsahoval článek s informací o schválení rozpočtu.

Dalším „ozvláštněním“ starosty Matouše je předkládání návrhu rozpočtu veřejnosti i nám zastupitelům jen v redukované formě, bez detailního rozpisu do jednotlivých položek. K dispozici nejsou ani důvodové zprávy. Tím pádem je velmi těžké mít k návrhu vůbec nějaké připomínky.       Ale o to starostovi zřejmě jde.

Celou dobu opakovaně žádáme o pracovní zasedání zastupitelstva k návrhu rozpočtu, ale marně. Žádáme alespoň o předložení detailního rozpočtu, abychom se mohli seznámit s tím, jaké částky jsou na jednotlivé akce navrženy. Marně. Na konkrétní otázky nám nikdo z vedení neuměl nebo nechtěl odpovědět. To byl důvod, proč jsme opět nemohli rozpočet v podobě, jak byl předložen, schválit.

Velmi smutné je, že se starosta coby zároveň i krajský radní za dva roky nepoučil z předkládání krajského rozpočtu. Pro ilustraci jsme nechali kolovat návrh rozpočtu města Teplic, který je velmi podrobně zpracován, předložen a schválen ještě před ukončení předešlého roku. Vedoucí finančního odboru je připraven podávat zastupitelům či veřejnosti další dílčí informace.

Pozoruhodné je, že jsou s tímto stavem všichni ostatní zastupitelé smířeni. Tak nevíme, jak se ke své zastupitelské práci staví.

 

VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ MĚSTA – DLOUHODOBĚ NEŘEŠENÝ PROBLÉM

V rámci projednávání rozpočtu města (jestli se tomu v Krupce vůbec tak dá říkat) se tázal zastupitel za Zdravou Krupku R. Příhoda například na částky vyčleněné v rozpočtu na opravy chodníků, na územní plán, na další investice, ale také na opravu veřejného osvětlení. Odpověď zněla: „To se dozvíte, až bude rozpočet schválen.“

Zde je komentář samotného Rostislava Příhody

„Jako zastupitel města se věnuji již několik let problému s veřejným osvětlením v našem městě. Veřejné osvětlení je v Krupce na některých místech zastaralé, ve špatném technickém stavu a je životu nebezpečné. Několikrát jsem hlásil v posledních dvou letech nebezpečné lampy na město a městskou policii. Na nutnost zásadního řešení veřejného osvětlení upozorňuji i na zasedáních Zastupitelstva města Krupka. Předané informace nebere vedení města Krupky vážně. Proto jsem v říjnu 2017 podal písemný podnět k řešení havarijního stavu veřejného osvětlení v Krupce s ohledem na bezpečnost obyvatel. Rada města vzala můj podnět na vědomí na své 71. schůzi dne 14.11. 2017 a uložila zahrnout rekonstrukci do rozpočtu roku 2018. Od té doby se nic neděje. V návrhu rozpočtu Města Krupky na rok 2018 není uvedena žádná částka na rekonstrukci veřejného osvětlení. Na můj dotaz při projednávání rozpočtu pro rok 2018 mi nebyl starosta ani nikdo jiný z vedení města schopen odpovědět, kolik peněz je vyčleněno na veřejné osvětlení. Myslím si, že přístup vedení města není správný. Pokud nezačne vedení města zodpovědně řešit problém bezpečnosti veřejného osvětlení, budu muset zvolit jinou cestu, aby k nápravě konečně došlo.“

 Foto R. Příhoda

NÁVRH DODATKU SMLOUVY O NAVÝŠENÍ ÚVĚRU 

Hospodaření současného vedení města je velmi podivné. V předešlých letech jsme vás informovali     o tom, že si starosta prosadil koupi dvou objektů v centru Bohosudova do majetku města. Připomínáme, že šlo penzion Kavalier a hotel Horal. U prvního trval na vyplacení 7, 5 mil. Kč a u Horalu dokonce 10 mil. Kč, ačkoli hotel koupil necelý rok před tím poslední majitel za 6, 2 mil Kč a nic na objektu nezrekonstruoval. Starosta odůvodňoval jejich koupi potřebou vybudování dalších domů pro seniory (do usnesení však tento důvod odmítl zařadit). Kde však na to vzít peníze? Město si vzalo úvěr na 15 mil. Kč, ale ani to nestačilo. Zastupitelstvu byl předložen návrh dodatku smlouvy o úvěru u KB o navýšení úvěru na 18 mil. Kč na předfinancování dotovaného projektu. Stručně řečeno, na jedné straně vyhazuje velké peníze za nepotřebné objekty, přitom nemáme na opravy stávajících domů s pečovatelskou službou. Na druhou stranu prodáváme objekty z majetku města za téměř pakatel. Naposledy to byla bývalá budova ZUŠ (prodána za 2,2 mil. Kč) a kino, které bylo prodáno za 1,4 mil. Kč, tj. za polovinu odhadní ceny, která činila 2,8 mil. Kč. Před několika měsíci však kupující kina od smlouvy odstoupil, o čemž se nikdo z vedení města dodnes neobtěžoval ani na ZM, ani na stránkách Radnice informovat.

               

DOPLNĚNÍ USNESENÍ Z 27. 11. 2018 – VYPLÁCENÍ ODMĚN NEUVOLNĚNÝM ZASTUPITELŮM

V listopadu se na jednání ZM řešily také odměny neuvolněným zastupitelům. Občanům asi není běžně známo, že jsou za svou činnost odměňováni nejen uvolnění, ale i neuvolnění zastupitelé.

V krupském zastupitelstvu jsou z 21 zastupitelů 4 uvolnění. To je dost velký přepych na město, které pracuje s rozpočtem kolem cca 200 mil. Kč. Uvolněni jsou starosta (Z. Matouš), dva místostarostové (J. Dubský a K. Rouček) a radní pro rozvoj města (V. Šanda).

Dalších 17 zastupitelů je tzv. neuvolněných, přesto jsou finančně odměňováni za svou činnost buď jen jako zastupitelé, ale i jako radní, předsedové a členové výborů a komisí. Protože se u mnoha zastupitelů kumulují tři a více funkcí, jsou jim vypláceny celkem slušné odměny, které mohou být vypláceny max. v součtu odměn za tři funkce. Zastupitel je např. zároveň radním města, předsedou výboru či nějaké komise a členem výboru nebo jedné či více komisí.

Dle nařízení vlády se tyto odměny k 1.1. 2018 navýšily. Zastupitelé měli rozhodnout, jaké částky si budou z částek stanovených vládním nařízením vyplácet. Po určité debatě bylo rozhodnuto, že se bude vyplácet 75% z maximálních částek. Usnesení z listopadu bylo nutno doplnit o přesné částky, které odpovídají 75%.

Pro vaši představu si např. jeden zastupitel, který je navíc radním (5 999,-) a případně předsedou dvou komisí (2x 3 000,- Kč) přijde měsíčně na 12 000,- Kč (bez 1 Kč) na odměnách. Nelze se pak divit, že na jednáních většinou mlčí a zvedá ruku, jak se po něm chce. Pokud by vás zajímalo, jak jsou jednotlivívámi volení zastupitelé odměňováni, můžete se na stránkách města podívat, kdo je předsedou či členem finančního ovýboru, kontrolního výboru a komisí při radě města. Neuvolněnými členy rady města jsou zastupitelé  P. Kadavý, T. Liška a Z. Saifert), zbyvající 4 členové jsou uvolněni.

 

KAUZA „CHŘIBSKÁ“

Na zasedání vystoupil se zprávou o činnosti kontrolního výboru jeho předseda zastupitel A. Vítů (ANO). Již opakovaně se zpráva týkala kontroly provedené v rekreačním středisku SPORTU KRUPKA, s.r.o. v Chřibské. Kontrolní výbor provedl kontrolu na místě a porovnáním provedené práce s doklady o ceně dospěl k závěru, že došlo k výraznému a nepochopitelnému předražení všech tří zakázek.

Kontrolní výbor opakovaně žádal jednatele městské společnosti SPORT KRUKA o vysvětlení, ale žádné nebylo dostatečné pro odůvodnění tak vysokých cen.

KV proto doporučil zastupitelstvu města, aby schválilo vypracování znaleckého posudku na tyto zakázky. Značnou nervozitu bylo v tom momentě vidět na samotném jednateli společnosti zastupiteli a radním Z. Saifertovi. Starosta se snažil vše zamést pod koberec, ale nakonec mu nezbylo nic jiného, než vyzvat zastupitele k hlasování o vypracování posudku. Poprvé za posledních 6 let se podařilo spojit hlasy a přehlasovat starostovu koalici. 11 zastupitelů bylo PRO (4 ANO, 3 Zdravá Krupka, 3 KSČM a 1 ČSSD), zbylých 7 zastupitelů se zdrželo. Místostarosta J. Dubský byl pověřen zadáním znaleckého posudku a předložením jeho závěru na nejbližším zasedání ZM. Na výsledek jsme všichni zvědavi.

 

ROZPRAVA 

Složitá situace lidí v Horské ulici v Krupce

Zdravá Krupka se rozhodla pomoci řešit složitou situaci obyvatel v Horské ulici v Krupce. Značné problémy jim činí komunikace, která je v majetku města. Na silnici není dostatečně vybudovaná kanalizace, která by odváděla dešťovou vodu valící se v proudech ulicí dolů. Na komunikaci nejsou skoro žádné kanály, které by vodu odvedly. Komunikace má navíc špatný sklon, a tak se voda hrne do domů. Domy jsou podmáčeny, asfalt na komunikaci se vzdouvá, pod ním neizolovány od vody leží kabely el. vedení. Majitelka nejvíce dotčeného domu se snažila s městem domluvit. O problému jednala s úředníkem p. Kočišem od roku 2015, ale marně. Dokonce se ji snažil „usadit“ tvrzením, že si všechno způsobila sama a město prý ani omylem nebude na komunikaci nic měnit. Dotčená se obrátila na svou právní zástupkyni. Ani té se nepodařilo s městem dohodnout. A tak nezbylo majitelce, jejíž nemovitost je tímto stavem znehodnocována, než podat na město žalobu.

Chtěli jsme, aby se město soustředilo, spíše než na soudní spor, na řešení problému, který komplikuje život lidem v Horské ulici. Přítomná zástupkyně obyvatel z Horské ulice upozornila, že za stávající situace nemohou obyvatelé této ulice ani žádat o dotaci na opravu domů v památkové zóně. Nemělo by cenu opravovat střechy, fasády, pokud jsou jejich domy podmáčeny.

Absolutně nesouhlasíme s postojem starosty, který jasně dal přednost soudnímu sporu, o kterém zpočátku tvrdil, že o něm ani neví. Je smutné, když starosta takto neomaleným způsobem reaguje na volání o pomoc obyvatel města, které spravuje, a to i před přítomnou zástupkyní obyvatel z Horské ulice, která přinesla petici s 36 podpisy.  Zde je text petice 

Žádost o podání informace o účastí na valné hromadě SVS

V červnu loňského roku se sešlo zastupitelstvo na mimořádném zasedání, na němž schválilo vyslání 2. místostarosty města K. Roučka na jednání valné hromady SVS. Zastupitel R. Příhoda se tázal K. Roučka na průběh, závěry a výsledky jednání. K. Rouček zpočátku netušil, co odpovědět. Museli mu napovědět jak starosta, tak i 1. místostarosta J. Dubský. Odpověď následně zněla, vše je ve výroční zprávě SVS.

 

Další vzdělávání několika ředitelů krupských ZŠ a jedné ředitelky MŠ za "naše" peníze?

„Jako zastupitelka jsem se v zápise ze 73. Rady města Krupky ze dne 12.12.2017 dozvěděla, že rada města schválila 6ti hlasy žádost podanou Mgr. T. Liškou, předsedou komise pro výchovu a vzdělání, o uhrazení školného z prostředků přiznaných na provoz školy pro sebe, další dva ředitele ZŠ a jednu ředitelku MŠ po dobu studia na vysoké škole Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v programu Interactive Online MBA, s dobou studia 2 roky. RM dále uložila těmto adeptům o studium sepsat kvalifikační dohodu.

V rozpravě jsem se ptala na důvod, který vedl Mgr. T. Lišku k tomu, aby tuto žádost podal. Toto studium není totiž vůbec potřebné pro výkon jejich funkcí. Potřebné vzdělání museli již absolvovat, jinak by ze zákona nemohli tuto funkci vykonávat. Nic proti jejich přání dále se vzdělávat, ale … Studium Interactive Online MBA při Ped.F. ÚK je ve své podstatě studium na soukromé vysoké škole LIGS University (Mimochodem, na této univerzitě získali své tituly MBA starosta Z. Matouš, radní Z. Saifert a zastupitel T.Syryčanský. Co mylíte, hradili si studium sami?). Toto studium totiž představuje 99. 000,- Kč za zdvouleté online studium pro jednoho zájemce. Ptám se, jak je možné, že RM souhlasí s tím, aby jim bylo takto finančně náročné studium, které vůbec není pro výkon jejich funkcí nezbytné, hrazeno z prostředků na provoz škol, tj. z městské poklady, tj. z peněz nás všech? RM jen tak rozhodne a zafinancuje vzdělání v celkové částce téměř 400.000,- Kč!!! Zásadně s tím nesouhlasíme. Je to další špatný způsob hospodaření s veřejnými prostředky." zastupitelka M. Bačová

Starostovo pohrdání občany města i zastupiteli

Za současného starosty je jak pro občany, tak i zastupitele velmi omezen přístup k informacím. V měsíčníku Radnice je sice ledacos, ale nejdůležitější informace o chodu, řízení a záměrech města tam chybějí. Bohužel ani my zastupitelé nemáme k dispozici více informací. Již druhé volební období nejsou zastupitelé informování o činnosti rady města. V posledních dvou letech nám došla trpělivost a začali jsme si opatřovat kopie zápisů rady města. V nich pak narážíme na spoustu zajímavých bodů, které bychom si na jednání ZM nechali rádi vysvětlit či doplnit. I tentokrát jsme měli připravenu celou řadu dotazů, vyplývajících ze závěrů rad města.

Protože není ovšem vůle jakékoli další informace podávat, rozčílil se starosta, obrazně řečeno práskl do stolu s tím, že ukončí jednání. Přesto dal ještě slovo přítomnému občanovi. Opět však prokázal, jak ho občané a jejich starosti nezajímají. Žádost o opravu cesty ze Soběchleb k nádraží Krupka-Bohosudov slyšel několikrát, sliboval opravu, ale stále nic. Předložená fotodokumentace o stavu této cesty ho absolutně nezajímala. Po další kritice na svou osobu v souvislosti s podzimními parlamentními volbami ztratil nejen nervy, ale i soudnost a zcela svévolně ukončil jednání zastupitelstva, aniž o jeho ukončení dal hlasovat. Porušil tím jednací řád, ale ten je pro něj stejně jen cárem papíru, odvolává se na něj jen, když se mu to hodí.  Jasně tím demonstroval aroganci moci a pohrdání jak občany, tak námi zastupiteli. Takto si chování a jednání starosty jako nejvyššího představitele města nepředstavujeme a podobně jako přítomný občan se stydíme za to, kdo naše město vede.

Kdy budeme mít další šanci zeptat se

  • na řešení havarijního stavu výtahů ve stávajících domech s pečovatelskou službou (Dlouhá, Vodní)
  • na odmítnutí RM připojit se k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“ (10.3.)
  • na dohodu o vytvoření bratrských vztahů a vzájemné spolupráce mezi městy Sudogda (Vladimirká oblast) s Krupkou,
  • na změnu organizační struktury KZMK (Kulturních zařízení města Krupky)
  • na další záměr s kinem, jehož koupi si zájemce dodatečně rozmyslel
  • na postup při revitalizaci Mariánského náměstí
  • na nápravu stavu na Kalvárce
  • na záměr vybudování obchodního centra v Koněvově ulici v Krupce a spoustu dalších věcí?

Na dalším zasedání, které musí proběhnout nejpozději do 27.května? Nebo ani na tom ne? Není přece možné, aby to bylo na libovůli tohoto arogantního člověka.

Jste snad jiného názoru? Budeme rádi, pokud se s námi o své názory podělíte na facebookové stránce Zdravé Krupky.

 

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.