logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Naučná stezka Po stopách horníků - chlouba města nebo spíše paskvil?

09.05.2018

Stezka, kterou podle vedení města snadno najdete a nezabloudíte. Opak je pravdou.

Turistiku mám rád. Chodím často po různých turistických trasách severních Čech. Vydal jsem se i na novou naučnou stezku Po stopách horníků v Krupce.

Naučná stezka Po stopách horníků byla otevřena v srpnu 2017. Popis naučné stezky najdeme v říjnové Radnici 2017. Odpovědná a placená osoba za tento projekt, zastupitel R. Kadlec uvádí svůj příspěvek Naučná stezka Po stopách horníků je již dokončena slovy: "Naučná stezka Po  stopách horníků, která byla v rámci projektu ArchaeoMontan budována městem Krupka, je již dokončena. Infotabule jsou nainstalované, přístřešek u kaple sv. Wolfganga na Komáří vížce je připraven na první výletníky." Tím však informace na webových stránkách města končí. Nejsou k nalezení ani v turistických odkazech města. Zajímavé je, že je stejná trasa v plánu města Krupky z roku 2016 pojmenována naučná stezka Velký permoník a Malý permoník.

Foto: autor článku

V novém informačním centru nemají ani mapu, ani propagační materiál stezky s popisem. Stezka nezačíná u informačního centra v Husitské ulici, ale v Horské ulici (1). Ve městě nejsou nikde  informačně-propagační tabule. První úvodní informační tabule je umístěna za kontejnery pro tříděný odpad (1). Není zde šipka směru stezky. Směr začátku musíte najít intuitivně.

Foto: autor článku

Krátký okruh má stejně jako Příhraniční hornická naučná stezka z roku 1995 zelenou barvu.  Bez místní znalosti vás značení zmátne. Místo po malém okruhu se snadno vydáte po jiné naučné stezce.  Okruhy jsou značeny pouze ve směru hodinových ručiček. Směrové značky jsou plastové. K podkladu jsou upevněny pomocí tmelu. Tmel na je připevnění značek k nestabilní kůře stromů nevhodný materiál. Chybí odkazy na zajímavá místa jako je vyhlídka Preisselberg (2). Samostatné informační tabule by si jistě zasloužila díla Preisselberská pinka (3), štola Barbora (4) a U Sedmi spáčů (5) či vlastně jak se jmenuje? Na stránkách mapy.cz je uvedena jako Lukáš. Procházíte kolem nich a pouze na štole Barbora je uveden název.

Foto: autor článku                                                                        Pohled z vyhlídky Preisselberg (2)

Informační tabule by se hodila i na konečné stanici lanové dráhy (6). Méně zdatní turisté by mohli jít jednu nebo druhou část naučné stezky z Komáří vížky. Značek je na trase opravdu málo. Snadno zabloudíte. Na rozcestí na Komáří vížce u konečné stanice lanovky není směrová značka (6). Jsou zde dvě obyčejné značky, ze kterých nepoznáte směr. Na stránkách mapy.cz a na wikipedii je odbočka ze zelené turistické značky za Kotelním rybníkem (Kesselteich). Ve skutečnosti jsem odbočení nenašel (7). Informační tabule a turistický přístřešek jsou sice pěkně vyrobené, ale nenesou název naučné stezky. Některé polepy na informačních tabulích jsou již narušeny slunečním zářením (8).

Tento projekt přišel na 1 202 183 korun - viz Smlouva o dílo. Soubor je třeba si stáhnout. Vybrali jsme z něj:

1. Cenu díla

2. Položkový rozpočet k projektu

 

 

Položka č. 9 - Kryté společenské místo u Kaple sv. Wolfganga - dřevěné posezení - 600 299 Kč s DPH

Závěrem konstatuji, že chyby v provedení a propagaci stezky je třeba napravit.

Jako zastupitel podávám Radě města Krupka následující podněty ke zlepšení:

  1. Vybavit informační centrum v Husitské ulici mapkami naučných stezek s propagační tématikou.
  2. Umístit u Informačního centra v Husitské ulici a po městě informační tabule o naučných stezkách a značky.
  3. Přemístit Informační tabuli umístěnou za kontejnery pro tříděný odpad v odbočení z Husitské ulice do Horské ulice.
  4. Změnit zelenou barvu malého okruhu za jinou barvu. Zelenou barvou je již značena Příhraniční hornická naučná stezka z roku 1995.
  5. Navýšit hustotu značek na trase a doplnit značení o rozcestníky s uvedením údajů o délce trasy k cíly.
  6. Doplnit značení naučné stezky i v opačném směru.
  7. Doplnit informační tabuli na konečné lanové dráhy a také u významných míst jako je vyhlídka Preisselberg, Preisselberská pinka, štola Barbora a U sedmi spáčů či Lukáš v revíru Knötel
  8. Doplnit informace na webu města a opravit chybné informace na stránkách wikipedie a mapy.cz
  9. Zaměnit plastové značky na stromech připevněné tmelem ke kůře za malované značky.
  10. Reklamovat polepy na informačních tabulích zdeformované sluncem.

Rostislav Příhoda, zastupitel, Zdravá Krupka


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.