logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

A máme tu dalšího krupského radního s akademickým titulem

15.05.2018

Krupští radní už roupama nevědí, jakými novými tituly ohromit veřejnost.

Mezi všemi těmi nově nabytými tituly jako Bc., PhDr., PhD., MBA se objevil další nový akademický titul. Schválně, napadne vás, o jaký titul jde a kdo ho za svým jménem „hrdě“ nosí? Po všech těch nových titulech kolem jména starosty Z. Matouše, druhého místostarosty a radního Bc. K. Roučka, radního Bc. Z. Saiferta, MBA, zastupitele Mgr. T. Syryčanskýho, MBA (brzy jistě i Mgr. T. Lišky, MBA) jsem čekala, kdy to přijde. A je to tady.

Dnes jsem si šla na úřad nechat předložit zápisy z jednání zastupitelstva města a rady města. Protože jsem přišla ještě v době polední pauzy, krátila jsem si chvíli čekání procházením po chodbě a pročítáním jmenovek u jednotlivých kanceláří. 

    

 V tom jsem na to narazila! Nejdříve jsem si říkala, že se mi to asi jen zdá, ale nezdálo. Mám důkaz.

 

Ano, máme dalšího titulovaného radního. Pan V. Šanda má za svým jménem titul – dr.h.c.

Přiznám se, že se mi po těch mnoha letech od dokončení řádného vysokoškolského studia vytratil význam tohoto titulu z paměti, a tak jsem musela zapátrat.  A nestačila jsem se divit.

Jde o titul pro čestného doktora – lat. Doctor honoris causa, zkratka dr.h.c., která je uváděná za jménem. Wikipedie dále uvádí:

1/Je to čestný akademický titul, který je udělován bez studia a skládání zkoušek (moje pozn. -  pro pana Šandu jistě ideální možnost, jak titul získat). Udělován je akademickou institucí (univerzitou či jinou vysokou školou), kterou příslušná OSOBNOST nestudovala ani na ní jinak nepůsobila – nemá tedy spojitost s formálně dosaženým studiem, respektive vzděláním (kvalifikací). Udělením titulu čestného doktora se většinou oceňují významné zásluhy určité osobnosti v určitém oboru vědy či umění, zásluhy o mír, určitý stát, rozvoj vztahů mezi státy, zásluhy na poli lidských práv, zásluhy, kterými daná OSOBNOST dosáhla i zahraničního ohlasu apod.

2/ Některé instituce čestné tituly (honoris causa) – čestné doktoráty (ale třeba i čestné profesury atp.) – dokonce prodávají, resp. udělují je za stanovený finanční příspěvek pro danou instituci, např. různé církve ve světě apod.; formálně jej může udělovat kdokoliv komukoliv.

 

Nabízí se otázka. Pod který bod spadá udělení titulu panu V. Šandovi? Ano, správně. A pokud tomu tak není, zač byl pak asi tento čestný doktorát panu V. Šandovi udělen?

Že by za zásluhu o to, jak se mu daří opakovaně odmítat mou žádost o účast na jednání komise rozvoje města? Zatímco v jiných městech, např. v Mariánských Lázních, jsou termíny jednání komisí veřejně známy a veřejnost je vítána, v Krupce je mi jako opoziční zastupitelce bráněno v návštěvě této komise. Snad abych se náhodou nedozvěděla pravdu o tom, jak se v komisi o rozvoji města vlastně jedná?

Všemu se musím jen strašně smát. Krupským radním pánům vůbec nedochází, že o jejich kvalitě nevypovídají koupené tituly, ale kvalita jejich práce na komunální úrovni. A tu máme možnost posoudit všichni.

 

M. Bačová, zastupitelka, Zdravá Krupka


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.