logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Podivuhodná sebereflexe krupského starosty Zdeňka Matouše

16.05.2018

Květnové vydání měsíčníku RADNICE přineslo na titulní stránce podivuhodnou sebereflexi starosty Zdeňka Matouše k jeho vlastnímu dlouhodobému působení na krupské radnici. 

V souvislosti se vzpomínkovým aktem24. dubna u Památníku 313 obětem se k někdejšímu nacionálně socialistickému řádění vyjádřil následovně:

Zvláštní. Přesně takovými metodami však Zdeněk Matouš (poslední dvě volební období starosta) již 20 let despoticky ovládá radnici a tím i celé město. Používá k tomu směs populistických slibů, ohlupování i zastrašování.  Stejně tak nabízí velmi často jednoduchá a rázná řešení. Prostřednictvím měsíčníku Radnice a webu města pak za veřejné peníze předstírá své falešné lidumilství.

Je paradoxní, že na jedné straně ve svém projevu brojí proti řádění nacionálních socialistů, ale zároveň je evidentní, že se jejich manipulativními metodami ve skutečnosti velmi často inspiruje. Nezdráhal se promluvit na jednom pódiu spolu se zástupci dělnické strany, když útočili na romskou menšinu ve vyloučené lokalitě maršovského sídliště. Za svého největšího nepřítele považuje fungující demokracii, protože ta by mohla před veřejností rozkrýt jeho metody zneužívání funkcí v čele radnice a poukázat na jeho špatný způsob nakládání se svěřeným majetkem a rozkrýt transakce, které byly pro město velmi nevýhodné. 

Otázku, co s tím, si kladou si v Krupce mnozí, kteří už mají jeho řízení města dost. Co s jeho podporovateli nejen z řad sociální demokracie? S těmi, díky nimž se mu podařilo realizovat řadu nevýhodných nákupů a prodejů nemovitostí, s těmi, kteří svým hlasování potvrzovali svůj souhlas s jeho porušováním demokratických principů, kteří souhlasili s jeho argumentací, že vše, co činí, je v souladu se sociálně kulturními a bezpečnostními potřebami krupských občanů?  

Odpověď je prostá. Jediným způsobem, jak tomu učinit přítrž, je změna a návrat k demokratickým  poměrům při správě města. Změna, která představuje především zapojení veřejnosti do řízení města a rozhodování o jeho dalším směřování. Toho lze dosáhnout jen tehdy, pokud se radnice občanům otevře, pokud se budou zastupitelstva konat v odpoledních hodinách, pokud budou mít občané dostatek informací a bude brán zřetel na jejich názory a potřeby. S politikou současného starosty však nikdy k žádné změně nedojde.

Zůstává tak jedno jediné řešení – jít na podzim k volbám v mnohem větším počtu, než tomu bylo v minulých letech, a volit ty, kteří garantují návrat k demokratickému řízení města, garantují změnu poměrů a nastartování fungující a otevřené samosprávy tak, aby sloužila jen a pouze potřebám města a jeho občanům.

Tak na to, prosím, nezapomeňme, až půjdete letos v říjnu ke komunálním volbám.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.