logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Záznam jednání 8. zasedání Zastupitelstva města Krupky

28.11.2019

V pondělí 25. listopadu proběhlo v době od 14.00 hodin do cca 15.40 hodin 8. zasedání Zastupitelstva města Krupka. Zúčastnilo se ho všech 21 zastupitelů.

Již tradičně jsme pro vás připravili videozáznam z jednání. Pro lepší orientaci v záznamu uvádíme začátky jednotlivých projednávaných bodů, místy doplňujeme komentářem. Při použití sluchátek se výrazně zvýší kvalita poslechu, která je snížena špatnou akustikou a chybějícím ozvučením v jednacím sále.

 

 

00:1:00 Schvalování návrhové komise a ověřovatelů zápisu

00:3:44 Schvalování programu

Zastupitel A. Vítů (ANO 2011) navrhuje předsunutí materiálu, týkajícího se změny pravidel pro prodej pozemků z majetku města, před započetí jednání o schvalování prodeje pozemků dle žádostí, následně i prodeje několika dalších desítek zahrad.

Změna Pravidel pro prodej pozemků z majektů města - zastupitel za A. Vítů (ANO 2011) předložil návrh, aby se pozemky prodávaly vždy za cenu znaleckého posudku (ZP). Při stanovení ceny Radou města dochází k disproporci. Pozemky - zahrady, jejichž cena je dle ZP vyšší než cena dle Pravidel, jsou prodávány za cenu ZP. ALE u pozemků, jejich cena daná ZP je nižší než cena dle Pravidel, neplatí cena daná  ZP.  A tak někteří zaplatí např. místo 100,- Kč/m2  buď 200,- nebo 250,- Kč/m2 (podle velikosti pozemku).
Svůj návrh opřel o pádné argumenty. Zdravá Krupka vyslovila podporu tomuto návrhu. Rozvinula se debata. Pro většinu zastupitelů byl návrh zastupitele A. Vítů shledán jako logický. Ačkoli se starosta zpočátku tvářil, že i pro něj jde o logický argument, nehrálo mu to však do karet. Účelem prodeje je přeci získat co nejvíce do městské pokladny. 


00:22:48 -  Debata ukončena
V momentě, kdy se mělo hlasovat o protinávrhu zastupitele A. Vítů, starostovi zřejmě došlo, že by návrh mohl projít, a tak opakmžitě zvolil zatím nepoužívanou praktiku, které se jistě přiučil jako krajský zastupitel. Bez jakéhokoli schválení ostatními zastupiteli vyhlásil asi 15ti minutou přestávku a vyzval své koaliční zastupitele (svůj klub, svou partu), aby ho následovali "nahoru". Cestou vyzval k účasti na jednání také dva zastutupitele za ANO 2011, A. Vítů (předkladatele protinávrhu) a R. Klašku.
Co následovalo? Po přestávce zastupitel A. Vítů svůj protinávrh stáhl. Nahradil ho pověřením rady města připravit návrh na úpravu Pravidel pro postup při prodeji města.

00:25:52 - Schvalování změny Pravidel pro prodje pozemků od 1.1. 2020
Zdravá Krupka na nesprávnost nastavení Pravidel pro prodej pozemků z majetku města upozorňovala systematicky před lety tak dlouho, až vedení města z podnětu Ministerstva vnitra na změnu přistoupilo. Tato změna nebyla zdaleka dokonalá a Pravidla dodnes vykazují prostor pro uplatňování libovůle rady města, potažmo starosty. S polovičatou změnou Pravidel  jsme nesouhlasili, doufejme, že tentokrát se podaří dát Pravidla skuteně do pořádku.

00:26:52 - Schvalování prodeje pozemků dle žádostí

00:29:42 - Schvalování prodeje pozemků dle vyhlášeného záměru - prodej zahrad III. část - Zdravá Krupka se zdržela, stejně jako v září. Nesouhlasí s nerespektování ceny dané znaleckými posudky.


00:32:10 - Majetkoprávní vypořádání pozemků v k.ú. Soběchleby u Krupky - silnice, převod z majetku města do majetku Ústeckého kraje.
                   Převod pozemku v k.ú. Soběchleby u Krupky do majetku města od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

00:33:38 - Projednání vykoupení dalšího pozemku dle nabídky vlastníka. Pozemek v těsné blízkosti bývalého hotelu Horal o velkosti cca 54 m2 za cenu cca 54 tisíc korun - Zdravá Krupka byla proti.

00:35.05 - Žádost občana města o snížení kupní ceny za cenu pozemku - zahrádky ze 400,- Kč/m2 na symbolickou 1,-Kč. Zdravá Krupka byla proti.
00:36:06 - Výkup pozemku u stadionu. Pozemek byl špatně zaměřen a majitel, který ho před nedávnem koupil, ho nabízí městu zpět za cenu 250,- Kč/m2, za kterou ho před časem koupil.
00:37:20 - Prodej pozemků dle vyhlášeného záměru - prodej zahrad - IV. část  
00:38:10 - Schvalování prodeje dalších bytových jednotek v domech v Dlouhé ulici č.p. 685-663 a č.p. 664-669. Z celkem 30 nájemníků požádalo o koupi bytu 20 z nich. Dalších 10 o koupi požádat nemůže, mají vůči městu závazky.

00:39:49 - Z podnětu Ministerstva vnitra projednána informace ke stížnosti jedné občanky k postupu mésta (rady města) při vyřízování jejích žádostí o koupi pozemků. Starosta komentuje slovy: "Uvidíme, co na to vnitro."

00:41:35 - Jednání o výkupu 81 přípojek včetně plynovodu v k.ú. Vrchoslav do majetku města. Vlastník firma Property Legal s.r.o. je dlužníkem. Záměr nebyl schválen.

00:43:38 – Žádosti o dotace na „Komunitní dům seniorů“ (bývalý hotel Horal)

Materiály předložené odborem správy města, oddělení investic – nové podání 2 žádostí o dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR z Programu podpory bydlení (11706) "Komunitní dům seniorů" (DT3) - bývalý hotel Horal a z Programu IROP – Energetické úspory v bytových domech (zateplení). Dotace celkem cca 14,3 mil. Kč, vlastní podíl a neuznatelné N 13,5 mil. Kč.

00:46:50 – Materiály finančního odboru

Bylo předloženo několik návrhů, týkajících se rozpočtové změny, pravidel pro rozpočtové provizorium na rok 2020, návrhu pravidel schvalování účetní závěrky. (Źádný z materiálů zatím není k dispozici na webu města)

00:48:35 Pravidla pro rozpočtové provizorium 2020

00:52:55 – Obecně závazné vyhlášky

Úprava 3 obecně závazných vyhlášek města: o místním poplatku ze psů, z užívání veřejného prostranství a z pobytu. Na webu města nejsou zatím k dispozici.

01:01:45 – Návrhy 2 smluv na poskytnutí úvěrů pro stavební úpravy objektu čp. 271 K. Čapka

Jedna smlouva se týkala úvěru na financování vlastního podílu projektu ve výši  21 mil. Kč a druhá  revolvingového úvěru s limitem 25,2 mil. Kč na předfinancování dotace na týž projekt s názvem „Stavební úpravy objektu čp. 271, K. Čapka, Krupka“ (ZK se zdržela, domnívá se, že by se město nemělo tak zadlužovat, nesouhlasí také s tím, že město stále poptává úvěry pouze u jedné a téže banky.)

01:05:55 - Zápisy z jednání kontrolního a finančního výboru – vzaty na vědomí

01:07:2 - „Jmenování zástupců města Krupka – valná hromada Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o.p.s.“

Schváleni  – Mgr. Rostislav Kadlec (1. místostarosta města) a náhradník Ing. František Růžička (tajemník). ZM jim pak ukládá účastnit se těchto valných hromad a jednat na nich v zájmu města Krupka.

01:09:05 – Dotační programy pro rok 2020

Projednání a schválení materiálů odboru školství, kultury a sociálních věcí: Dotační program „Sport 2020“ a „Volný čas 2020“, dotační program „Obnova nemovitostí ležících v MPZ nebo HKK Krupka“, STATUT Fondu regenerace Města Krupka (úprava vnitřního předpisu po přijetí do UNESCO). Na vědomí přehled počtu žáků v jednotlivých MŠ, ZŠ a SŠ ve školním roce 2019/2020.

(Podle informací vedoucí odboru nemělo dojít k žádným změnám v dotačních programech „Sport 2020“ a „Volný čas 2020“. Chyba v navýšení částky v programu „Sport 2020“ pro jednorázovou sportovní akci z původních 20 tisíc na 50 tisíc byla vysvětlena. Šlo o písařskou chybu.)

01:13:15 - Rozprava

Dotaz zastupitele R: Příhody (Zdravá Krupka) na stav objektu č. p. 13 ve Vodní ulici. Odpovídá starosta. Dům přestal být kvůli špatnému stavu využíván jako domov pro sociálně slabé seniory. Byl převeden do bytového fondu.

Dotaz zastupitele R. Příhody na stav střechy objektu ZUŠ. Na dotaz odpovídá vedoucí knihovny p. Z. Kváča.

Dotaz zastupitele J. Kuzmy (ANO 2011) na řešení situace na maršovském sídlišti. Odpovědi se od předsedy komise pro národnostní menšiny a prevenci kriminality J. Slámy (SPD) nedočkal.

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.