logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Vyjádření Zdravé Krupky k příspěvku sdružení Krupka naše město o vyhlášení dotačního programu na obnovu domů v památkové zóně

05.01.2020

Dne 3. ledna 2020 uveřejnil místostarosta Krupky Mgr. Rostislav Kadlec na facebookových stránkách sdružení Krupka naše město příspěvek s informací o vyhlášení dotačního programu pro obnovu domů v památkové zóně pro rok 2020. Předkládáme první odstavec příspěvku.

 

 

Chtěli jsme zareagovat na druhý komentář pod tímto příspěvkem, ale nebylo to možné (jak je níže vidět), proto jsme se rozhodli pro jiný postup.

Reagujeme na komentář paní J. Klepačové:

Ano, je to úžasné. Je dobře, že fond nakonec vznikl, je dobře, že mají lidé v památkové zóně možnost získat dotaci na opravu svých nemovitostí. Je dobře, že sdružení Krupka naše město připomíná občanům hned na začátku nového roku vyhlášení dotačního programu pro obnovu domů v památkové zóně pro rok 2020.

Jedno si však mohl pan místostarosta v textu odpustit:Zastupitelstvo tak navazuje na původní vizi tajemníka městského úřadu Ing. Františka Růžičky, který již před několika lety vyslovil myšlenku finančně podpořit vlastníky nemovitostí v naší krupské městské památkové zóně v péči o jejich domy. Buď jde u pana místostarosty o ztrátu paměti nebo v horším případě přivlastňování si cizích nápadů (vizí). Jsme tedy nuceni se odradit.

S myšlenkou (vizí) přišla Zdravá Krupka již v momentě, kdy byl v roce 2013 založen spolek Společenstvo zvonu, který následně koupil v Husitské ulici „kovárnu“ a začal čerpat dotace na její opravu od Ministerstva kultury a od města. Ve spolku je řada radních. Tehdy, při schvalování dotací od MK ČR zastupitelstvem, vystoupil s touto myšlenkou náš zastupitel Ing. Pavel Maleček. Vyzval vedení města k vytvoření fondu na pomoc vlastníkům při opravě domů, které nejsou památkami, ale jsou v památkové zóně. Sklidil od vedení města jen výsměch.

Stejnou výzvu vyslovil tentýž zastupitel při prezentaci projektu přihlášení Hornické krajiny Krušnohoří/Erzgebirge do UNESCO v místním kině. Situace se opakovala.

S nápadem přišla Zdravá Krupka prostřednictvím jejího zastupitele poprvé již v roce 2013, pak v roce 2015 a až konečně v roce 2017 přišel tajemník úřadu Ing. František Růžička s touto „vizí“.

Důkazem jsou tyto články:

Politici mají Společenstvo zvonu. Chtějí vydělat na UNESCO, míní kritik z  července 2015, z něhož citujeme:

„Smutné je, že obdobné příspěvky představitelé města neposkytují i dalším majitelům nemovitostí v budoucí zóně UNESCO, byť památkově nechráněných. Třeba formou městského fondu na opravu fasád domů do historické podoby,“ řekl Maleček.

a

Krupka vyhlásila dotační program pro obnovu domů v památkové zóněz března 2017 a z pera samotného místostarosty Mgr. Rostislava Kadlece

Pane místostarosto, přestaňte prosím manipulovat účelovým překrucováním skutečnosti. Děkujeme.

Mgr. Miloslava Bačová, zastupitelka města

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.