logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

K nadcházejícímu zasedání zastupitelstva města

20.04.2017

Program nadcházejícího zasedání zastupitelstva města (ZM) slibuje ledacos. Pojďme si některé body přiblížit.

Prodej pozemků

Schvalování prodeje pozemků z majetku města je v Krupce evergreenem každého zasedání ZM. A jak je známo, město, respektive vedení města, zarputile trvá na prodeji pozemků za ceny, které jsou nepoměrně nižší, než jsou ceny srovnatelných pozemků, které jsou prodávány za ceny v místě a čase obvyklé. Na posledním ZM nám sice bylo na vyžádání předloženo několik znaleckých posudků, ale jejich kontrolou jsme zjistili, že uvedené ceny  jsou odvozeny od nízkých cen okolních pozemků, které město již v minulosti prodalo velmi levně. Za pozornost stojí snad ještě to, že jedním ze zájemců o koupi pozemku je sám tajemník úřadu a že jeden pozemek, o nějž mají žadatelé zájem, je přístupovou cestou k dalším nemovitostem. Tak uvidíme, jak se k tomu zastupitelé postaví.

(Ne)schválení vykoupení hotelu HORAL do majetku města

Zcela určitě půjde o zajímavou debatu. Koupit či nekoupit, za X či za Y milionů?

Materiály předložené zastupitelům k tomuto bodu jsou velmi stručné, stručnější snad již ani být nemohly. Přesto jsou nám některé skutečnosti známy. Tak např.

Koupit hotel HORAL navrhl starosta města již koncem loňského června. Tehdy ale zároveň odmítl dát do usnesení, že bude objekt využit jako dům pro seniory (informovali jsme o tom již v příspěvku Podivné radniční kšefty s nemovitostmi). Těžko uvěřit, že by v té době býval nevěděl, že byl tento objekt, vyvěšený několik let na realitkách, krátce před tím koupen člověkem, který již v minulosti od města dost levně koupil jiné dva objekty.  Nový majitel hotelu HORAL ho však loni nepořídil za cenu 8,5 mil. korun, za niž ho realitní kanceláře nabízely, ale za pouhých 6,2 mil. korun.  Starosta ovšem na koupi tohoto objektu velmi trvá, možná i bez ohledu na cenu, kterou současný majitel požaduje (?). Stejně tak trval na koupi Kavalíru, jehož nadhodnocenou cenu 7,5 milionu korun tajně odhlasovala koalice, kterou vede. 

V dubnové RADNICI se pak starosta vyjádřil naprosto jasně a nekompromisně:

„Máme už zakoupený dům, kde byl doteď hotel Kavalír. Aktuálně se blíží do finále získání ještě objektu hotelu Horal. Zde musím apelovat na naše celé zastupitelstvo, které musí tuto transakci na nejbližším zasedání odsouhlasit, neboť nějakými obstrukcemi a oddalováním se tomuto úkolu rozhodně našim seniorům nepomůže.“

Jeho argumentace je dost smutná, protože zatím bohužel vázne samotná péče o všechny tři stávající domy s pečovatelskou službou. Vybavenost těchto domů neodpovídá dlouhodobě současným standardům, což je např. ve srovnání se vybaveností sportovního areálu stadionu Krupka, dost trapné. Investice do rekonstrukce domů pro seniory jsou zanedbatelné (pokud vůbec nějaké jsou – lze je těžko dohledat), zatímco do areálu městského stadionu jde každoročně několik milionů. Kde sežene město potřebné prostředky na další dva domy pro seniory, když si na jejich koupi musí vzít od KB úvěr ve výši 15 mil. korun, těžko říct. Kde pak vezme město na vlastní podíl na lákavých získaných dotacích?

Tomu, že je koupě HORALU pro starostu zásadní a neoddiskutovatelná věc, svědčí i  jeho angažovanost v navržení pracovní skupiny,  která se v únoru a dubnu účastnila dvou setkání se současným majitelem  hotelu HORAL. Členy navržené do této skupiny starostou schválila pak i rada města a tvořili ji místostarosta J. Dubský – KSČM,  J. Dbalý – KSČM, R. Kadlec – Krupka naše město,  R. Klaška – ANO 2011, J. Penc – ČSSD a M. Bačová – Zdravá Krupka. Současný majitel HORALU naprosto zřetelně deklaroval, že bude za HORAL  požadovat  10 mil. korun.

Tak uvidíme, jak v této kauze zastupitelstvo rozhodne. Zajímá-li vás to, stačí se přijít podívat a případně vyslovit i svůj názor.

Ke schvalování dotací spolkům a vyhlášce regulující v Krupce podívným způsobem hazard příště.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.